La pandèmia de la covid-19 han deixat empremta en la salut emocional dels professionals sanitaris. Per millorar el benestar emocional d’aquest col·lectiu l’Institut Català de la Salut (ICS), amb la col·laboració del Departament de Cultura, ha iniciat el programa Reparart-19, una proposta basada en l’ús dels museus com a entorns de reflexió i millora del benestar emocional.
Es tracta d’una iniciativa, pionera a escala internacional, plantejada tenint en compte les característiques particulars del col·lectiu sanitari pel que fa a l’autopercepció de la salut i necessitat d’autocura. El programa busca complementar l’actual oferta de suport psicològic i emocional que ofereix l’ICS, mitjançant una activitat de tipus comunitari fora de l’àmbit assistencial formal.
El programa està concebut per realitzar-se de forma individual i autònoma i se centra en la prevenció i gestió de possibles quadres d’ansietat, depressió o, fins i tot, lleus manifestacions d’estrès posttraumàtic associats a l’activitat professional durant la crisi del coronavirus.
“Entenem el museu com un espai terapèutic, comunitari i integrador, i aquesta activitat busca activar recursos personals per afavorir efectes positius en l’estat anímic”, ha explicat el Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, un dels directors del programa.
Com funciona?
Per participar-hi només cal que els professionals sanitaris s’acreditin mostrant la seva identificació professional a qualsevol dels museus participants –en total 16 museus de totes les regions sanitàries formen part d’aquesta iniciativa-, que els oferiran l’entrada gratuïta.
Tot seguit, se’ls proporcionarà un quadern especialment elaborat per a l’activitat i una fitxa amb una relació d’obres del museu sobre les quals pivotarà la intervenció, cada centre ha escollit les obres que ha considerat més adequades per aquesta acció. Aquesta llibreta serà la guia per seguir l’activitat, que serà autoguiada, i en detalla instruccions i pautes per al participant.
La proposta d’activitats se centra en exercicis d’atenció plena, concentració, focalització, associació cognitiva, creativitat, escriptura, dibuix i reflexió. La idea és que durant tot aquest procés, estona d’observació, anàlisis de l’obra d’art i d’estada en el museu, el professional de la salut desconnecti i respiri.