Podem ser autèntics a les xarxes socials?

Les xarxes socials han transformat radicalment la forma com ens mostrem i compartim la nostra vida amb els altres. La pressió d’aquestes plataformes ha fet que siguem molt més conscients de la imatge que projectem. Tots sabem que a les xarxes, qualsevol publicació pot fer-se inesperadament viral, convertir-se en meme o provocar algun conflicte que desemboqui en una polèmica o en l’anomenada cancel·lació. És per això que els usuaris de les xarxes han anat adaptant allò que comparteixen amb de la resta d’internautes.

Els anomenats influencers, fins i tot han convertit en un estil de vida i modus vivendi aquesta activitat, encara que això els suposi dependre 24 hores de les xarxes. Però aquest fenomen ha fet sorgir dubtes i crítiques sobre la veracitat d’allò que veiem publicat a internet. Fotografies retocades i amb filtres i posats calculats per mostrar un estil de vida determinat estan creant una realitat a les xarxes que no sempre es correspon amb la realitat real.

Com a resposta a tot això, la companyia francesa BeReal ha llançat una nova xarxa social que intenta promoure que els usuaris siguin més autèntics. D’aquí el nom de la nova xarxa, Be Real (Sigues Real). Segons es pot llegir a la descripció de l’aplicació, Be- Real encoratja les persones a “mostrar els seus amics qui és realment, per una vegada”, eliminant filtres i oportunitats per escenificar, pensar massa o editar fotos.

El mecanisme és el següent: l’aplicació envia un avís un cop al dia, i en aquell moment, l’usuari disposa únicament de dos minuts per fer-se una foto allà on sigui i publicar-la. L’app no permet manipular, editar ni filtrar les imatges de cap manera i en el moment de fer la foto es disparen tant la càmera interna com l’externa. Se suposa que així no podem enganyar sobre allò que es- tem fent i el lloc on som. La gràcia de la pro- posta és que l’usuari no sap mai a quina ho- ra arribarà l’alerta, amb la qual cosa, l’avís et pot enganxar esmorzant o fent qualsevol altra activitat més o menys privada.

BeReal s’ha convertit en un autèntic fenomen entre els joves, especialment de la Generació Z, que són els usuaris que més pateixen la pressió “mediàtica” de les xarxes socials. Els experts han assenyalat que aquesta app té potencial per ajudar els ado- lescents a lluitar contra problemes d’autoestima i ansietat, perquè promou l’autenticitat. A més, també limita el temps que hi dediques, ja que només es promou una publicació al dia.

També hi ha qui adverteix dels riscos de crear una dependència, pel fet de no saber quan arribarà l’avís de publicació, aixío com ansietat, pel fet d’haver de publicar en qualsevol circumstància. Què passa si l’avís ens arriba, per exemple, quan estem en un funeral o conduint un cotxe?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *