La digitalització ha fet possibles molts avenços en la nostra vida quotidiana. Ho hem vist de forma molt evident durant la pandèmia i els mesos de confinament a casa. Gràcies a les noves tecnologies hem pogut mantenir el contacte amb amics i familiars, hem pogut fer compres, veure pel·lícules i seguit treballant des de casa. Però, la digitalització té dues cares, i un dels inconvenients és l’addicció que tots acabem tenint a les xarxes socials. El principal problema té a veure amb la dificultat de fer efectiva la desconnexió digital.
Amb aquest concepte s’identifica el dret que les persones treballadores tenen a no contestar videotrucades, correus electrònics, whatsapps o qualsevol altre tipus de comunicació fora del seu horari laboral. Durant el confinament, amb l’auge del teletreball, es van viure moltes situacions d’abús en què molts treballadors es veien obligats a respondre missatges de feina fora-d’hores.
Fa pocs dies es va saber que Portugal ha aprovat una nova llei que deixa clar que un cap no es pot connectar amb els seus empleats fora de l’horari laboral d’aquests, excepte en casos de “força major”. En lloc de parlar del “dret a desconnectar” per part de l’empleat, el text de la normativa parla del “deure d’abstenció de contacte” per part de l’empresa. Si no es compleix, els caps de les empreses s’exposen a multes per una falta greu.
A l’Estat espanyol, aquest dret queda recollit a la llei de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals, i també a la Llei del treball a distància. El seu objectiu és contribuir a fer respectar el temps de descans, els permisos i les vacances, a més de la intimitat dels treballadors.
La nostra relació amb la tecnologia ens ha fet adonar de la importància de la privacitat. Les mesures que s’adopten per garantir la desconnexió digital a la feina són importants per preservar el dret dels treballadors i permetre separar el temps que destinem al treball del qual dediquem a la nostra vida personal. En aquest sentit, aquestes mesures són rellevants perquè també ens poden ajudar a valorar més el nostre temps i l’ús que en fem. Al final del dia, quantes hores haurem perdut navegant per Internet o les xarxes en comptes de destinar-lo a la nostra família, als amics o a activitats que ens enriqueixin personalment?