Una exposició reivindica l’obra de Charlotte Salomon

El Monestir de Pedralbes inaugura aquest dimecres una exposició que reivindica l’obra de la pintora jueva Charlotte Salomon, que només tenia només vint-i-sis anys quan va ser deportada i exterminada a Auschwitz. La mostra, titulada “Vida? o Teatre? Charlotte Salomon. Berlín, 1917 – Auschwitz, 1943”, presenta l’obra única d’una artista negada i oblidada fins fa poques dècades i que és el reflex viu, intens i sentit de tota una època.

La vida de Salomon, curta però intensa, va estar marcada per l’amor, la mort i una història familiar de patiment que la va conduir a refugiar-se en l’art com a via catàrtica i de salvament.

A través dels 782 guaixos que formen l’excepcional obra Vida? o teatre?, dels quals se’n veuran 237 a Barcelona, Charlotte Salomon va mirar de descriure la seva vida per trobar-se a si mateixa, per superar el passat i per mirar de viure un present efímer a les vigílies de l’Holocaust.

Vida? o teatre? és una autèntica obra d’art total a on hi conflueixen la pintura, el teatre, la literatura i la música. És una autobiografia dramatitzada i estructurada com si fos una obra teatral o una comèdia musical dividida en tres actes (pròleg, cos i epíleg), on els noms dels protagonistes estan lleugerament alterats respecte a la realitat i amb elements ficticis que transformen l’experiència vital de l’artista en una història dramàtica, catàrtica i curadora.

L’exposició Vida? o Teatre? Charlotte Salomon. Berlín, 1917 – Auschwitz, 1943 es podrà visitar fins al 17 de febrer del 2019. Està comissariada per Ricard Bru, doctor en Història de l’Art i professor del Departament d’Art i Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb el Jewish Historical Museum d’Amsterdam. – Judith Vives

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *