Obrir les portes de casa als refugiats

Fa tres anys va néixer a Alemanya Refugees Welcome, una entitat amb presència a diversos països i, des de fa uns mesos, també ara a Catalunya. El seu objectiu és promoure una integració real de les persones refugiades que viuen a casa nostra a través de l’acollida directe a cases particulars. Des del passat mes de maig, gràcies a un finançament de l’Ajuntament de Barcelona, l’entitat ha assolit un total d’11 convivències, i ara enceta una nota etapa amb l’objectiu d’arribar a una quarantena.

Refugiats Benvinguts a Catalunya és una entitat sense ànim de lucre que posa en contacte famílies que tinguin una habitació lliure i moblada i refugiats que busquen un lloc per viure. Segons ha explicat Jaume Buch, coordinador de Refugiats Benvinguts a Catalunya, en una entrevista al programa Valors a l’alça, les persones que es vulguin registrar han de complir tres requisits: “Un compromís mínim de sis mesos, perquè els refugiats passen per una situació d’inestabilitat i treballem en la seva inclusió. També els demanem que hi hagi unes condicions dignes d’acollida, que els refugiats puguin tenir una habitació mínimament moblada. Per últim, el tercer requisit és el preu social, perquè un problema que tenen els refugiats són els preus elevats del mercat, i per això demanem que hi hagi un acord mutu entre el sol·licitant i es refugiats”.

Les inscripcions es poden fer a Refugiados-Bienvenidos.es. Les persones acollides paguen un lloguer per l’habitació, i la persona voluntària les acompanya en les hores d’oci. I és que l’entitat té com a objectiu crear una Cultura de Benvinguda entre la ciutadania i promoure una integració real de les persones refugiades que viuen a casa nostra i que tenen molts problemes per accedir a un habitatge. “És una convivència horitzontal, entenem que són companys de pis i esperem que la situació es visqui com qualsevol altre persona que comparteix pis”, explica Buch, que explica que des de l’entitat “afinem els perfils de les cases i dels sol·licitants d’asil per posar en contacte persones que comparteix afinitats i coses en comú”.

Més enllà de les etiquetes

I és que tal i com recorda el  coordinador de Refugiats Benvinguts a Catalunya, “parlem de persones que tenen l’etiqueta de refugiats però que abans d’això son persones, que tenen interessos i professions diferents. No són un perfil únic ni d’una nacionalitat única”. La voluntat de l’entitat és promoure “que les persones es puguin trobar, que es perdin les pors, que es facin confiança i que puguin establir-se relacions fortes”.

Des del mes de maig de l’any passat, Refugiats Benvinguts a Catalunya ha portat a terme 11 experiències, i aquest 2018, amb el suport de l’Ajuntament, confien en arribar a les 40 convivències. “Fins ara hem demostrat que el projecte funciona. Hem fet aposta en recursos i esperem arribar a aquest objectiu”, diu Buch, que també destaca que aquest és un “projecte que ha sorgit des de la societat civil i que funciona, i que demostra la força que té la societat civil si s’organitza”. – J. VIVES

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *