Nova esperança per als paraplègics

Tres joves paraplègics han pogut tornar a caminar gràcies a una teràpia experimental que combina estimulació elèctrica de la medul·la espinal amb exercicis de rehabilitació. Així ho conclouen dues investigacions independents realitzades des de la Clínica Mayo, a Rochester, i la Universitat de Louisville (totes dues a Estats Units). Es tracta dels primers casos de persones completament paraplègiques que recuperen la facultat de caminar.

Els tres pacients que han provat la teràpia havien quedat paraplègics a causa de lesions medul·lars. Havien perdut completament el control sobre els músculs de les cames, el que els impedia caminar.  El pacient tractat a la Clínica Mayo havia perdut més tota sensibilitat al tacte des de la cintura als peus. En canvi, en els altres dos casos, presentats a The New England Journal of Medicine (NEJM), els lesionats retenien certa capacitat sensorial a les cames.

El cas de la Clínica Mayo, que ha sortit publicat a la revista Nature Medicine, és el de Jered Chinnock, de 29 anys, paraplègic des de 2013. El pacient s’havia lesionat la medul·la en un accident amb una moto de neu. Chinnock va poder tornar a fer uns passos, gràcies a l’estimulació elèctrica que va rebre en la medul·la espinal i després de 43 setmanes de rehabilitació. En concret va poder caminar durant 16 minuts i 102 metres, fent 331 passos amb l’ús d’un caminador i  comptant amb un suport al maluc de part d’un dels terapeutes.

Per arribar a aquest resultat, els científics van implantar un elèctrode prop de la zona lesionada perquè alliberi estimulació elèctrica. L’elèctrode es connecta amb un dispositiu que genera polsos sota la pell de l’abdomen, que al seu torn es comunica sense fils amb un controlador extern, i tot això envia senyals a les neurones per fer accions com per exemple fer un pas.

Aquesta investigació obre una nova esperança a les persones paraplègiques ja que demostra, segons assenyalen els autors de la publicació, que les xarxes de neurones sota d’una lesió de la medul·la espinal encara poden funcionar després de la paràlisi.- REDACCIÓ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.