L’actualitat comentada

Marchena: “Usted va a contestar en castellano”

El president de la Sala Penal que jutja els fets del ‘procés’, Manuel Marchena, va prohibir parlar en català a un dels testimonis, amenaçant-lo amb expulsar-lo de la sala i amb imposar-li mesures disciplinàries i penals. Estem parlant d’una qüestió de drets (tenim dret a expressar-nos en la nostra pròpia llengua davant d’un tribunal?), però també de valors, atès que la rigidesa processal posa en qüestió els valors d’objectivitat, imparcialitat i confiança en la justícia. Testimonis anteriors havien pogut declarar en anglès, francès, portuguès o alemany sense cap problema per part del magistrat. La prohibició exclusiva del català (o la imposició del castellà per imperatiu legal) pot ser interpretada com a abús i discriminació.

El Barça femení juga la seva primera final de Champions

Aquesta notícia té un caire bàsicament esportiu però contribueix a una important i progressiva tasca de normalització, equiparació i reconeixement de l’esport femení i, per extensió, de l’activitat de les dones en un sector fins fa poc totalment eclipsat pels homes. El millor de les cròniques d’aquest partit va ser la gairebé inexistent referència a la condició de gènere i el desplegament de comentaris, lògicament, esportius. Quan aconseguim incloure i reconèixer la diferència, és a dir, quan la “normalitzem”, l’acabem per invisibilitzar. No perquè aquesta no existeixi, sinó perquè ja la donem per acceptada i assumida.

Un milió d’espècies en perill d’extinció, segons l’ONU

El darrer informe de l’ONU sobre la biodiversitat adverteix sobre la pèrdua massiva d’espècies a causa dels impactes humans sobre boscos i oceans. Tenim proves evidents que demostren que l’actuació humana ha portat a la natura als límits del seu equilibri i està posant la nostra pròpia supervivència en perill a causa de la sobreexplotació del món natural i l’empitjorament del canvi climàtic. Això projecta sobre nosaltres una important responsabilitat moral tant perquè ara no podem adduir desconeixement com perquè ara som conscients de les conseqüències. Una mala acció (col·lectiva) només pot ser rectificada amb una bona acció. La crida a l’acció de Nacions Unides vol dir, en realitat, la crida a l’activació global de bones accions, de protecció, conservació i restauració de la biodiversitat, de col·laboració internacional i de formes de generació de riquesa sostenibles.

L’exdirigent d’ETA ‘Josu Ternera’ és detingut a França

La detenció de l’últim dirigent d’ETA reobre un episodi de la història recent espanyola que molts pensaven superat i que molts preferirien oblidar. En la figura i trajectòria de Josu Ternera conflueixen dos temes clau sempre presents en la política: l’ús de la violència i l’opció preferent per la pau (Ternera va convèncer la cúpula d’ETA d’agafar el camí de la pau). La violència del terrorisme causa morts o lesions, intimida i coacciona les persones per aconseguir un objectiu i per aquest motiu és majoritàriament rebutjada. Quan ETA matava, un president espanyol va afirmar que “sense violència es pot parlar de tot”. Amb el pas del temps hem après que quan un hom no vol parlar de tot, el perill rau en fer que tot sembli violència, fins i tot, la pau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *