No s’ha de jutjar un llibre per la seva portada.” Aquesta dita popular ens recorda que no ens hem de refiar de les aparences, ja que podem cometre un error de judici. Amb aquesta idea al cap i fent un joc de paraules amb els llibres, va néixer el projecte The Human Library, o la biblioteca humana.
Promogut per l’organització The Human Library amb seu a Copenhaguen (Dinamarca), l’objectiu de la biblioteca humana és el de promoure la inclusió i la diversitat desafiant els estereotips i la discriminació. Seguint l’organització d’una biblioteca, en aquest projecte els llibres se substitueixen per persones disponibles per agafar “en préstec” i poder-les “llegir”, és a dir, conversar-hi per conèixer les seves històries i la veritat que oculten sota la seva façana.
El projecte es basa en un sistema de voluntariat, amb gent que està disposada a mantenir discussions honestes sobre les experiències úniques amb el públic —que serien els “lectors”— en un entorn segur.
Els voluntaris de The Human Library són persones que han patit algun tipus de discriminació o abús, ja sigui per la seva condició social, econòmica, política o física, o bé que han patit problemes d’alcoholisme i addicció a les drogues. Hi ha persones refugiades, autistes, amb obesitat, discapacitat o sense llar. Aquests voluntaris estan preparats per explicar les seves històries de forma oberta i honesta a qualsevol persona que hi estigui interessada.
Aquests “lectors” agafen a les persones “en préstec” durant mitja hora. A més d’escoltar el seu relat, poden fer preguntes i mantenir-hi una conversa. També es fan sessions de grup. La idea, al final, és que els lectors puguin acabar amb idees preconcebudes sobre aquestes persones.
El projecte va néixer l’any 2000, al Roskilde Festival de Copenhaguen, impulsat per membres de l’ONE Stop the violence: els germans Ronni i Dany Abergel, Asma Mouna i Christoffer Erichsen. Van concebre aquesta idea després de la mort violenta d’un amic. Originalment, la iniciativa només volia ser un esdeveniment per combatre la violència, però s’ha convertit en una plataforma internacional que treballa per prevenir la injustícia social i la discriminació. En un moment en què el debat i l’empatia semblen béns molt preuats, aquesta iniciativa sembla del tot necessària.
Una comunitat internacional
El projecte, nascut l’any 2000, va créixer lentament fins que l’any 2008 la idea va arribar als Estats Units, i llavors va despuntar. Actualment hi participen més de 85 països, on hi ha biblioteques humanes permanents. A Espanya s’han fet experiències en el marc de The Human Library a les Canàries. L’entitat col·labora amb organitzacions com l’FMI i grans corporacions com Daimler, Heineken, Ebay i Microsoft per educar els treballadors, augmentar la diversitat i la tolerància i promoure entorns de treball inclusius.