Juan Carlos Angeles: “Hem passat de competir a compartir per millorar”

Juan Carlos Angeles, el director general d’Hipertin, un dels principals fabricants espanyols de productes de cosmètica capilars, analitza com una empresa pot ser ètica en aquest sector.

Per què les empreses avui han de ser “conscients”?
És una evolució natural de les empreses coherent amb l’elevació del nivell de consciència de l’ésser humà. En aquest sentit Hipertin és un bon exemple. Quan l’empresa es va fundar el 1944 el seu objectiu era monetari: es volia cobrir una necessitat i produir en cadena. En aquest procés les persones no eren el centre d’atenció. En una segona etapa es va millorar la qualitat i els costos a través de la mecanització. I, per tant, es van especialitzar els treballadors. El propòsit, però, seguia sent econòmic. Després el projecte es va orientar a millorar la vida dels consumidors. Es va invertir en R+D i es va apostar pel disseny i la tecnologia. En aquest moment es treballa en equip.

I ara quin és el plantejament?
Actualment la proposta és crear valor a tot l’entorn de l’empresa. Es posa el focus en la responsabilitat social i en el desenvolupament sostenible. En l’actualitat el projecte és un espai d’autoconeixement amb un propòsit més elevat que l’econòmic i uns valors sòlids. I la persona en tota la seva extensió (treballadors, clients, entorn …) passa a ser la prioritat. Evolucionem de competir per millorar a compartir per millorar.

Hipertin exporta a 45 països. La internacionalització es contradiu amb l’ètica?
Vam crear el nostre codi ètic precisament quan vam començar el projecte d’expansió. L’objectiu era congregar tots els nostres valors en un únic document que plasmés amb claredat la nostra forma d’actuar arreu de món. El nostre compromís implica a propietaris i accionistes. També a administradors, directius, treballadors directes o indirectes, clients i proveïdors. A més, marca responsabilitats clares cap a la competència, a la societat o el medi ambient.

Com es poden fer tints i ser una empresa respectuosa amb el mediambient?
En primer lloc assumint que fabricar tints i altres cosmètics implica molts processos que demanen que estiguem atents a l’impacte que generem en el nostre entorn. El compromís mediambiental de la nostra empresa es materialitza des del 2004 a partir d’un sistema de gestió de la qualitat i de la gestió ambiental. També hem posat en marxa un equip de treball orientat a fer que tots els treballadors participin de la política ambiental de l’empresa. Un objectiu important d’aquest últim any ha estat la reducció dels residus dels llots resultants de la neteja dels equips de producció en un percentatge significatiu. També analitzem de manera habitual l’eficiència energètica.

Com aconsegueix construir un entorn de benestar entre els seus treballadors?
Intentem, entre totes les persones que participen en el projecte, actualitzar de forma regular una visió compartida del projecte alineant valors i metes. Procurem conèixer i potenciar les fortaleses de cadascú. Posem molta energia al programa de formació anual de personal. Al treballador li oferim la màxima autonomia per al desenvolupament de la seva responsabilitat amb horaris flexibles, teletreball, política flexible de vacances… Treballem molt la comunicació interna (grups de treball específics) i el treball en equip. Aportem propostes per a la gestió de les reunions. Planifiquem activitats durant la jornada laboral i externes per connectar les persones, algunes relacionades amb la gestió emocional. Fins i tot tenim una petita rutina d’estiraments per al personal de la cadena de producció.

Vostè practica la meditació. Com l’ajuda?
És molt útil per l’autoconeixement i la relaxació, però també m’ajuda a millorar l’atenció, la capacitat d’escolta o la gestió de les emocions. Personalment col·laboro amb l’associació Sangha Activa, un projecte d’inspiració budista amb la missió de servir a l’evolució de les persones a través de diversos pilars, el primer dels quals és la meditació. Ara estem preparant un programa formatiu per a les empreses.

Aquesta secció té el suport de Capitalisme Conscient- Espanya:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *