Un home d’una plaça qualsevol de Londres. El lloc? És igual. Aquest sense sostre representa tots els que hi ha a les grans ciutats del món. Cabells llargs, blancs i despentinats. Barba espessa i bigoti descuidat. Però, sobretot, mirada trista, desesperançada, sense futur.
Uns minuts després, esdevé la màgia. L’home es mira en un mirall i somriu. Li costa reconèixer la seva pròpia cara. La barba i el bigoti han desaparegut. Els cabells curts, la clenxa al costat i un petit tupé el fan deu anys més jove. Els ulls se l’il·luminen i recobra l’esperança i l’autoestima. Se sent digne.
El mag d’aquesta transformació, visible en un vídeo publicat en el seu compte de twitter, és Joshua Coombes, conegut com el barber dels sense sostre de la capital anglesa. Aquest jove es passeja habitualment pels carrers de Londres amb el seu característic barret i la seva motxilla plena d’estris: una tisores, una màquina d’afaitar… i parla amb els homeless i els convenç de la necessitat d’un tall gratuït de cabell.
Ell sap que la seva acció no canviarà la situació social de la persona, però sí el seu estat anímic. I, sobretot, potser després de cent talls de cabells mostrats a les xarxes socials #DoSometingForNothing a través de diverses imatges i vídeos aconseguirà sensibilitzar la societat sobre la realitat dels sense sostre. El seu lema és clar: “Si vols canviar el món, comença canviant la realitat de la cantonada”.
De fet, Coombes, que aquest juliol ha estat a Barcelona amb la Fundació Arrels, és deixeble de Mark Bustos, l’estilista neoyorquí que va començar a tallar els cabells als sense llar a Manhattan. I a Austràlia, el barber Nasir Sobhani també ha recopilat el seu testimoni. – REDACCIÓ.