La fugida desesperada de centenars de milers de membres de l’ètnia rohingya de Birmània a Bangladesh ha generat una gran crisi humanitària. Es calcula que un 58 per cent dels més de 650.000 refugiats que han creuat la frontera són nens. Aquesta setmana al programa ‘Valors a l’alça’, espai que produïm Mataró Ràdio i la revista Valors per La Xarxa de Comunicació Local, en ha visitat Gisela Vallès, sanitària de Metges sense Fronteres a un camp de refugiats a Bangladesh.
La maresmenca ha deixat clar que els rohingya són “perseguits i no tenen cap dret pel simple fet de ser musulmans, ja que el 89 per cent de la població de Birmània és budista”. I ha explicat que, degut a les males condicions de vida, actualment sobretot han de fer front a “infeccions respiratòries, infeccions de pell i diarrees, perquè els pocs pous d’aigua disponibles estan contaminats” però també a casos de malnutrició i epidèmies de xarampió i de diftèria; “dues malalties que aquí es poden evitar amb una simple vacunació”.
Seguidament, a la secció “Gent amb valors”, Paula Llaurador ens ha presentat el projecte ‘Porta’m a l’hort’, una iniciativa basada en l’agricultura ecològica i que fomenta la cooperació i l’associacionisme al barri barceloní de Porta. I, aquesta setmana, us hem proposat la lectura del llibre Amor y horror nazi. Historias reales en los campos de concentración de la periodista Mónica González Álvarez. “Dins dels camps de concentració nazis sempre hi va haver un motor: l’amor”, ha afirmat als micròfons del programa.
I, finalment, hem tancat el programa amb la periodista Judith Vives, que ens aquesta ocasió, a la secció tendència, ens ha parlat de la campanya #metoo, un moviment de denúncia dels abusos sexuals. Si us ho heu perdut podeu sentir el programa aquí: