“Germanes i germans d’Amèrica!”. Amb aquestes paraules, l’11 de setembre del 1893, el monjo hindú Swami Vivekananda, es presentava davant dels cinc mil delegats reunits al primer Parlament de les Religions que se celebrava a la ciutat de Chicago (Estats Units). La salutació va va ser rebuda amb una ovació de més de dos minuts, ja que amb ella introduïda l’hinduisme a Amèrica.
El Parlament de les Religions es va celebrar en el marc del World Columbian Exposition, una mostra mundial que aquells dies tenia lloc a la Ciutat del Vent i el seu promotor va ser l’advocat, jutge, professor i membre de la Nova Església de Jerusalem, Charles Carroll Bonney (1831–1903).
Per primera vegada religions d’arreu es reunien per compartir creences i visions del món. Hi havia representants del confusionisme, l’hinduisme, el taoisme, el jainisme, el zoroastrisme, el sintoisme, el judaisme, el cristianisme i l’islam. I, fins i tot, en aquella primera trobada interreligiosa mundial també hi van ser presents nous moviments que aleshores començaven a créixer amb força, com l’espiritisme o religions molt noves per Occident, com la fe bahá’í. En canvi altres religions, com l’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies, religions natives americanes o els sikhs no van ser convidades.
Malgrat l’èxit d’aquest primer congrés, fins el 1988 no es va formar el Consell del Parlament Mundial de Religions ni es va preparar el congrés del 1993. Va caldre un segle perquè arribés un segon parlament! Aquest segon simposi també es va celebrar a Chicago, hi van participar unes vuit mil persones arribades de tot el món i d’una gran varietat de religions, abanderant un missatge de tolerància, pau i convivència respectuosa.
I després del primer…
En el segle XX i XXI s’han celebrat diversos Parlaments de les Religions: Ciutat del Cap, Sud-Àfrica, 1999 (aquest es va enfocar en la lluita contra la Sida); Barcelona, 2004 (es va celebrar dins del Fòrum Universal de les Cultures i hi van participar vuit mil persones); Monterrey, Mèxic, 2007; i Melbourne, Austràlia, 2009, el qual es va enfocar cap a la consciència ambiental i l’escalfament global. En aquesta ocasió, a més, la religió aborigen australiana va exercir com a religió amfitriona.