Els nens del petit poble de Bañuelos de Bureba, a Burgos, no havien vist mai el mar. El seu mestre, el català Antonio Benaiges, els va prometre que un dia els portaria d’excursió perquè el poguessin veure. Però va esclatar la guerra civil i la promesa va quedar per complir. Només un dia després de l’alçament militar, un grup de falangistes van entrar a Bañuelos a la recerca del mestre Benaiges. El van enxampar al poble veí de Briviesca i uns dies després, el 25 de juliol, el van afusellar.
Ara, una exposició que es pot visitar al Museu Marítim de Barcelona recupera la memòria d’aquest mestre de la república que va ser afusellat. L’exposició porta per títol “Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar” i és gratuïta.
Procedent de Mont-Roig del Camp, Antonio Benaiges va obrir a Bañuelos de Bureba una escola basada en les tècniques Freinet de pedagogia moderna.
Durant dos anys, del 1934 al 1936, Benaiges va intentar formar alumnes crítics, reflexius i creatius, a través d’activitats com ara la correspondència amb altres escoles d’Espanya i de l’estranger o l’edició d’un diari escolar amb escrits dels alumnes.
Ben aviat les pràctiques educatives de Benaiges van entrar en conflicte amb algunes famílies i els poders fàctics locals. I per això, la promesa feta als infants de Bañuelos va quedar truncada el 19 de juliol del 1936. – J. V.