Filosofia: Pensar per entendre el món

Avui en dia, vivim envoltats d’informació, tecnologies noves, xarxes socials i notícies constants. Cada dia rebem molts missatges que ens diuen què hem de pensar, què hem de fer o què és “normal”. Però, entre tanta informació, moltes vegades no tenim temps per pensar en les coses de veritat importants o en el significat de tot plegat. La filosofia, encara que sembli molt complicada, ens ajuda a parar un moment, a fer-nos preguntes i a entendre millor qui som, què volem i per què fem les coses. Filosofar no és una cosa de gent gran o de professionals, sinó que és necessari per a tothom i especialment en el moment actual.
La filosofia ens ensenya a pensar de manera crítica, a no quedar-nos només amb una part de les coses. Ens ajuda a qüestionar-nos les coses que es donen per fetes i a entendre els perquès més profunds. Altres àmbits, com la ciència o l’economia, ens poden explicar com funcionen les coses o com millorar en temes pràctics, però la filosofia va més enllà: ens fa preguntar-nos el sentit de tot això. Per exemple, la ciència pot ensenyar-nos com funciona el cervell, però la filosofia ens fa preguntar-nos què significa ser conscient.

Avui en dia, a més, hi ha molts temes i dilemes que necessiten aquest tipus de reflexió. Amb el desenvolupament de la tecnologia i els avenços en intel·ligència artificial, ens trobem amb preguntes noves i difícils de respondre. Per exemple, fins a quin punt és ètic deixar que les màquines prenguin decisions importants? Quin límit hauríem de posar a la tecnologia?
Aquestes no són només preguntes tècniques, sinó que afecten directament la manera com vivim i els valors que volem seguir com a societat. La filosofia ens dona una base per pensar en aquestes preguntes amb calma.

També és important que els joves aprenguem filosofia. Ens ajuda a tenir un pensament propi i a no acceptar tot el que ens diuen sense donar importància. Vivim en un món ple de notícies, d’opinions, d’influencers, i és molt fàcil deixar-se portar per allò que sembla popular o que diuen els altres. Amb la filosofia, podem aprendre a analitzar, a posar en dubte i a formar les nostres pròpies idees, a no deixar-nos manipular fàcilment i a no perdre el nostre punt de vista.

A més, la filosofia també ens ajuda a ser més empàtics, ja que ens fa pensar en els altres i en les seves opinions. Quan reflexionem sobre conceptes com la justícia, la igualtat o el respecte, ens adonem de les desigualtats i les injustícies que hi ha al nostre voltant i ens motiva a voler un món millor i més just. Sense aquesta reflexió, és molt fàcil conformar-se amb com són les coses i no qüestionar res.

La filosofia no és només per a gent que li agrada llegir llibres o pensar en conceptes més abstractes. És una eina molt útil que ens ajuda a viure millor i a ser persones més crítiques, conscients i justes. Avui en dia, amb tots els canvis, les tecnologies i els problemes socials, la filosofia ens ajuda a parar, a pensar i a decidir per nosaltres mateixos què volem fer amb la nostra vida i amb la societat on vivim. Filosofar és important per a tothom perquè ens ajuda a ser lliures, a tenir una veu pròpia i a crear un futur més just. Per això, no hauríem de deixar de filosofar ni de fer-nos preguntes sobre el món que ens envolt.

Manifest filosòfic de Jana Parera Camps, guanyadora al millor Manifest filosòfic de les jornades FiloEduca Mataró 2024.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *