El món de la moda no ha estat aliè als canvis polítics i econòmics del context global i a l’aplicació de les noves tecnologies, des de la màquina de vapor fins als nostres dies. Segons s’ha pogut anar produint a gran escala i els canals comunicatius han fet que la informació arribés a molta més població, les tendències en roba i complements s’han democratitzat. La indústria ha proposat productes a un preu raonable per a la butxaca mitjana tot seguint els dictàmens de les grans cases de moda d’arreu. I ha aconseguit, alhora, un consum continuat que permet a qualsevol estar en vogue. Es crea així l’anomenat fast fashion o moda ràpida: productes a un preu baix, de poca qualitat (al cap i a la fi, no cal que durin gaire; la idea és el canvi constant) i fàcils d’adquirir al web de qualsevol gegant tèxtil xinès. Malauradament, aquesta manera de consum implica una mà d’obra que sovint treballa sense drets o en molt males condicions i ingents residus difícils de reciclar (plàstics i materials sintètics que acaben en abocadors de països en vies de desenvolupament). Diversos governs europeus, preocupats per la situació, comencen a proposar accions per evitar o controlar el fast fashion. És ètic limitar la producció d’aquest tipus de negoci?
Ha estat a França que s’ha posat la primera pedra per regular la moda ràpida. Segons un projecte de llei del país veí, ja votat i pendent d’aprovació del Senat, aquesta mena de productes i de preus generen impulsos de compra molt importants en els consumidors (parlen, fins i tot, d’addició) amb conseqüències negatives tant econòmiques com mediambientals a curt i llarg termini. No és la primera mesura que posa en marxa el país gal, ja que fa temps que crea iniciatives que afavoreixen la reparació de sabates i l’ús de roba de segona mà, entre d’altres. A Espanya, per exemple, com en altres països europeus, recomanacions i campanyes de sensibilització intenten conscienciar que el polièster i els olis que es fan servir tenen un impacte perjudicial per a la natura. Però a França fan un pas endavant i proposen impostos per peça de roba i la prohibició de fer publicitat d’aquest tipus de moda. Polítics de tots els colors s’han posat d’acord en tant que moltes empreses del país han hagut de tancar i s’han perdut molts llocs de treball. Les associacions de consumidors no han trigat a fer arribar les seves queixes i al·leguen que, en un entorn de crisi econòmica, aquesta mena de productes ajuden les famílies més vulnerables. Altres veus crítiques han posat el focus en la discriminació que suposa la llei, ja que se centra en empreses asiàtiques, mentre que no hi haurà cap mesura per a cadenes americanes o europees que també participen d’aquest model. Cal posar en marxa aquest tipus de mesures? És ètic un consum de moda ràpida si impacta en el medi ambient i en les condicions de vida dels treballadors? Però, no hi ha molts altres productes que també impliquen aquesta problemàtica i no es regulen? És possible un espai de trobada en la presa de decisions polítiques on les persones no hagin de fer un esforç econòmic per comprar-se un jersei?
Les lleis podrien ser restrictives per a qualsevol classe de producció que degradi la natura o els treballadors, independentment dels interessos de les grans empreses i de les conseqüències per al consumidor amb pocs recursos econòmics. Cada país podria posar els seus límits i potenciar la producció local i els hàbits respectuosos amb l’entorn. De manera totalment oposada, es poden deixar que fluxos i dinàmiques de la globalització i la geopolítica siguin els que determinin l’oferta i la demanda sense tenir en compte els possibles danys a les generacions futures. Els cursos intermedis haurien de passar per l’educació i la sensibilització de la població, el compromís i equitat de la classe política i les ajudes per a les famílies vulnerables i les empreses en la transició cap a models sostenibles i ecològics.