Explicar la funció social dels mitjans de comunicació i aprendre a discernir entre la informació veraç i contrastada en temps de “fake news” i postveritats. Aquest és l’objectiu de “Premsa a les escoles, un cicle de xerrades que organitzen conjuntament, des de fa nou edicions, El Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa” a través d’EduCaixa. Es tracta de xerrades sobre periodisme als centres de secundària de tota Catalunya on també es reflexiona sobre les noves formes de comunicació i consum informatiu, com les xarxes socials.
Una vintena de periodistes col·legiats de totes les demarcacions amb reconeguda experiència participen en aquest programa que aquest any ha arribat a 3.755 alumnes d’ensenyament secundari d’un total 70 centres de tota Catalunya. Els periodistes expliquen en primera persona la seva experiència i el seu coneixement sobre l’ofici i transmetre la importància que tenen els mitjans de comunicació en la societat. Es fan servir exemples i casos pràctics amb diferents materials en tot tipus de suport, audiovisual, premsa i digital.
Les xerrades també permeten conèixer la “dieta mediàtica” dels més joves, que de manera unànime els darrers anys assenyalen les xarxes socials com a principal canal de comunicació a través del quals s’informen. Una situació que els exposa a les “fake news” i la postveritat amb tot el què socialment comporta. Per això, durant les trobades es parla i aprofundeix en les diferències que hi ha entre canals d’informació i mitjans de comunicació i les garanties i beneficis que aporta el periodisme que abraça el codi deontològic, rigorós, contrastat i plural.
“En una època marcada per l’excés d’informació, la multiplicitat de canals i els impactes constants, l’esperit crític és essencial. Amb aquest projecte volem impulsar entre els joves aquesta capacitat de discernir i de valorar, oferint-los eines de la mà de periodistes professionals”, afirma Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària “la Caixa”. Per la seva banda, Neus Bonet, des del Col·legi de Periodistes de Catalunya, destaca que la iniciativa ha de servir per posar en valor a les futures generacions la feina dels periodistes. “Si no som capaços que els joves introdueixen en la seva dieta mediàtica el treball dels periodistes, difícilment garantirem una democràcia més sòlida i un futur amb ciutadans crítics i ben informats”. – REDACCIÓ