L’ètica animal, o fins a quin punt el camp de l’ètica ha de tenir una translació al món animal, és el tema del monogràfic del mes de març de la revista Valors.
L’entrevista principal la protagonitza Frédéric Lenoir, fundador de Ensemble pour les Animaux i autor del llibre Carta oberta als animals (i als qui se’ls estimen) (Edicions Sidillà). A l’entrevista que li fa Maria Coll, Lénoir defensa el respecte a qualsevol ésser viu, segons el seu grau de sensibilitat i consciència. “Cal respectar tots els éssers sensibles”, titulem a portada.
A banda de Lenoir, en el monogràfic s’entrevista Óscar Horta, autor del blog Ética más allá de la Especie i membre de la Fundació Ética Animal; i s’hi inclouen articles de la codirectora de l’UPF-Centre for Animal Ethics, Núria Almiron, titulat Defensar els animals: dues visons; i d’Angélica Velasco, professora d’Ètica i Filosofia Política de la Universitat de Valladolid i secretària de la Càtedra d’Estudis de Gènere, de nom Una qüestió feminista.
Fora del monogràfic, es conversa amb el filòsof Daniel Gamper, professor de Filosofia moral i política de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sobre els límits de la llibertat d’expressió, en un moment en què la dimensió d’aquesta de nou s’ha posat en qüestió arran de diverses sentències polèmiques provinents de l’àmbit judicial. “La persona dèbil o en minoria té més dret a sentir-se ofesa”, afirma Daniel Gamper.
La coincidència amb la celebració el mes de març del Dia de la Dona Treballadora (dia 8), aquest any amb una especial força, motiva que diversos articles de l’apartat d’actualitat i també del d’opinió estiguin vinculats a la temàtica de gènere. En aquest sentit, Àngel Puyol, a l’article El feminisme no és ètic: és polític afirma: “En una societat amb igualtat de gènere, hi hauria d’haver tants científics i jutges com científiques i jutgesses, però també tants dictadors i assassins com dictadores i assassines”. – REDACCIÓ