Una iniciativa de l’Arxiu Comarcal del Maresme, l’Arxiu Municipal de Mataró i el Servei d’Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament posa en valor els records de les persones grans. Es tracta del projecte “Recordem històries de”, que s’ha posat en marxa per tal de recuperar la història oral i conservar la memòria col·lectiva. Al mateix temps, es vol potenciar la teràpia de reminiscència com a utensili d’estimulació cognitiva entre la gent gran.
Durant dues hores es mostren fotografies del fons documental que retraten la vida de Mataró durant els anys 40 i 50. El projecte convida la gent gran a explicar tot allò que els ve al cap quan veuen les imatges i fotografies. Tot seguit els arxivers s’encarreguen de recopilar totes les aportacions dels assistents i que serveixen per completar la informació de cada document. Aquesta informació que la gent gran aporta queda recollida en una base de dades que completa la que ja té l’arxiu amb noms de llocs o de persones així com també anècdotes i altres detalls històrics.
Els documents que es projecten formen part d’un fons cedit per un particular que consta de 60 mil documents, el fons “Fotografia Carreras”. Els arxivers s’encarreguen de l’elecció de les imatges, la identificació i la descripció. El Servei d’Igualtat i Ciutadania porta a terme la difusió i el contacte amb les persones grans que desitgin participar-hi.
L’activitat va ser una petició del programa de Gent Gran Activa de l’Ajuntament de Mataró com a estimulació de la memòria i des de l’arxiu s’hi han acollit perquè ajuda a complementar la informació del fons fotogràfic.
Les sessions es realitzen el primer dilluns laborable de cada mes de 10 a 12 h del matí. Les properes sessions són el 8 de maig, el 12 de juny i el 3 de juliol. – J.V.