Coincidint amb la celebració del Mobile World Congress, Setem Catalunya torna a proposar la celebració d’una versió amb enfoc social del congrés de telefonia mòbil. Es diu Mobile Social Congress i es porta a terme els dies 26 i 27 de febrer al Pati Manning amb la voluntat de servir com a espai de trobada i de reflexió ciutadana per plantejar un model electrònic just.
Laia Fargas, coordinadora del Mobile Social Congress, explica en el programa Valors a l’alça que l’esdeveniment “no és un anti-Mobile ni la seva alternativa social”, sinó que “visualitza allò que queda ocult en la celebració del MWC, volem mostrar els impactes socials i mediambientals de l’electrònica”.
Enguany el congrés se centrarà en l’esclavatge modern, o 2.0, que genera el model de producció i consum de la indústria tecnològica, des de la mina fins a l’abocador. “Parlem del que te a veure amb les condicions de treball de les persones que estan en el sector de l’electrònica”, explica Fargas, que també afegeix que es parlarà de la generació de residus que genera aquest sector, un tota del 50 milions de tones.
Durant els dos dies es presentarà un informe que demostra la relació entre les condicions de treball dels obrers que es dediquen a la fabricació de tecnologia a la Xina i l’increment del nombre de suïcidis i es parlarà del cas d’Hungria on s’ha aprovat l’anomenada “llei d’esclavatge”, entre d’altres casos similars.
Les xerrades, tallers i altres giraran entorn aquest tema i intentaran potenciar la idea del poder que té la compra pública responsable per exigir el respecte dels drets laborals en la indústria electrònica. – J. Vives
Recupera l’entrevista amb Laia Fargas al programa Valors a l’Alça