De la pluja en creix filosofia empresarial

El Dia dels Caiguts del 1981, festa en què els ciutadans dels Estats Units homenatgen els soldats morts en combat, un aiguat de dimensions catastròfiques va caure sobre la ciutat de Texas, a Austin. El balanç va ser de deu morts i 35 milions de dòlars en pèrdues materials.

Tothom recorda aquella data. Un dels comerços de la ciutat que va quedar completament en runes va ser Whole Foods Market, una botiga de queviures de proximitat creada per John Mackey, el qual després d’estudiar Filosofia i Religió a la Universitat, haver abraçat el cooperativisme i haver fracassat amb un primer intent de negoci, havia invertit tots els seus estalvis en aquell projecte: la primera botiga de productes naturals dels Estats Units.

Una resposta inesperada
Malgrat les destrosses i que estaven en bancarrota, Whole Foods Market va tornar a obrir 25 dies després de l’aiguat, una fita impossible si no hagués estat per l’ajuda de tota la comunitat. Segons explica el mateix Mackey en el llibre Capitalismo Consciente (2014), els clients van ajudar a netejar, els empleats es van oferir a treballar gratuïtament i els proveïdors els van facilitar crèdit fins a la reobertura. Una lliçó difícil d’oblidar.

Sense el suport de tots els agents integrants de l’ecosistema d’una empresa, Whole Foods Market no s’hauria convertit trenta anys més tard en la multinacional actual; una marca especialitzada en aliments naturals i orgànics que gestiona més de 460 botigues als Estats Units, Canadà i el Regne Unit i dona sou a 38.500 treballadors. Una experiència empresarial que a Mackey, conjuntament amb Raj Sisodia, professor universitari i assessor de diverses empreses, li va permetre idear la filosofia empresarial del Capitalisme Conscient.

De l’experiència personal al missatge universal Mackey deixa clar que el Capitalisme Conscient, moviment actualment present a dotze països, no és un bé de luxe, funciona en temps de bonança i en temps de crisi i no està renyit amb generar beneficis. De fet, empreses que treballen en base els ítems d’aquest moviment tenen importants guanys en els mercats financers. I Sisodia reivindica que l’empresari ha de deixar de ser el dolent de les pel·lícules de Hollywood per convertir-se en l’heroi del canvi perquè “el negoci dels negocis és la gent, les empreses han de tenir una consciència més desperta, que comprengui el que causen les seves accions i han d’estar en harmonia amb la natura”.

Altres empreses segueixen el seu camí
Una altra gran empresa vinculada al Capitalisme Conscient també és texana. Es tracta de l’aerolínia de baix cost Southwest, actualment amb 46.000 treballadors i 3.400 vols diaris. Però que té aquesta empresa d’especial dins el seu sector? En diverses ocasions ha estat considerada com una de les deu millors aerol’inies on treballar, ocupa els primers llocs en satisfacció dels clients i en seguretat, va ser l’única companyia que no va acomiadar ningú durant la crisi del atempats de l’11 de setembre del 2011 i mai ha tingut pèrdues. Però els seus propòsits superiors són uns altres: aconseguir que nous grups socials puguin volar i obrir rutes a llocs dels Estats Units allunyats de les àrees de desenvolupament.

Aquests només són dos exemples d’empreses considerades conscients, però n’hi ha moltes altres, com la també aerolínia Jetblues, l’empresa india de fabricació d’automòbils Tata, la productora d’automòbils japonesa Toyota, la marca de roba sostenible Patagonia, la cadena de supermercats Trade Joe’s o les botigues de mobles i de decoració d’origen suec Ikea. I, més a prop de casa, tenim empreses com Artiem, Holaluz, Habitissimo, Cyberclick, Conversia, Aladina, HappyForce, HP, Valkiria, InboundCycle, Ecoalf, Voxel Group, DKV, Gauss & Neumann, TMC , Auditia o TeamEQ, entre altres.

Els empleats confien amb què l’empresa lideri el canvi
Segons l’informe Edelman Trust Barometer 2019, que calcula el grau de confiança dels ciutadans respecte les institucions, la desconfiança dels espanyols vers les empreses en general ha augmentat en cinc punts. Ara la confiança és del 44 per cent.

Malgrat aquests resultats, aquest 2019 la figura de “la meva empresa” ha registrat els majors índexs de confiança mai obtinguts, un 75 per cent. La gent, doncs, té fe amb qui el contracta. De fet, un 71 per cent dels empleats espanyols considera —com també defensa el Capitalisme Conscient— que els empresaris haurien de liderar els canvis, sense esperar accions dels seus respectius governs.

A més, un 77 per cent opina que les empreses haurien de posar en marxa accions específiques per millorar les condicions econòmiques i socials de les comunitats on operen i el 73 per cent que la inclusió hauria de formar part dels valors de tota empresa. Finalment, a nivell global, els treballadors consideren que els empresaris del futur s’haurien d’unir a ells per lluitar per temes socials (67%), perquè les empreses que ho facin, rebran major compromís (78%) i fidelitat (74%) per part els seus empleats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.