Connexió Papyrus és una organització sense ànim de lucre amb seu a Celrà, al Gironès, que des del 2009 es va crear per donar vida i circulació als llibres que es retiraven del mercat. El seu objectiu és clar: fomentar la lectura entre els joves i els infants i facilitar-ne l’accés.
“Malgrat que hi hagi algunes edicions de butxaca que estan bé i que són assequibles, no tothom les pot comprar”, afirma Carme López, voluntària d’aquest projecte. De fet, segons els últims informes PISA, els joves associen la lectura a “una pèrdua de temps”. Una problemàtica que s’ha vist afectada per l’esclat de les plataformes audiovisuals.
Per altra banda, la crisi econòmica actual també està perjudicant el mercat editorial. Segons l’Institut Nacional d’Estadística, els preus dels llibres de ficció i no-ficció han pujat entre un 1,4% i un 07%. Aquest increment és degut a la crisi del paper, ja que aquest, al cap i a la fi, és un recurs finit i, en conseqüència té afectacions dins del mercat editorial així com en el món de les arts gràfiques.
Tenint en compte aquesta situació, des d’aquesta organització de recuperació de llibres, es fomenta la sostenibilitat i la lectura a uns preus molt assequibles. “Si regalem els llibres, la gent no els valora”, insisteix López. És per això que des de Connexió Papyrus s’han implementat uns preus molt assequibles per a tothom que van “des de dos euros per a llibres d’adult i cinquanta cèntims per a llibres juvenils i infantils“.
Però d’on venen aquests llibres? Es tracta de donacions: “Després de la pandèmia, gairebé cada setmana rebem entre sis-cents i set-cents llibres que la gent ja no vol”. Alhora, amb els diners recaptats, es generen tallers com ara clubs de lectura, escriptura o lectura anglesa.
Altres propostes
“D’altra banda, també tenim el que anomenem rius de llibres. Col·loquem llibres a diferents punts de la ciutat, com ara a les estacions de tren on la gent els pot agafar gratuïtament i, també en centres penitenciaris o biblioteques petites de poble que no es poden permetre un gran fons”.
Una altra iniciativa interessant són les quotes que aquesta entitat manté amb els instituts o centres lúdics. Amb ells, per una quota anual de 24 euros els estudiants poden venir i endur-se tants llibres com vulguin. D’aquesta manera, ens assegurem que hi hagi moviment i interès per la lectura, sobretot durant la primària i l’etapa més adolescent”.