Còmics amb valors… algunes recomanacions

comics

A les portes del XII Saló Manga de Barcelona, que tindrà lloc del 29 d’octubre al l’1 de novembre a la Fira de Montjuïc, i després de publicar ahir la iniciativa de la segona Edició del Premi Jove Còmic Sant Martí per a la prevenció i la eradicació de la violència masclista, us recomanem algunes historietes il·lustrades educatives, reivindicatives i interessants en l’àmbit dels valors; només una petita demostració de la capacitat dels còmics com a eina pedagògica·

Bordados de Marjane Satrapi: Què amaguen les dones sota el vel? Una tarda qualsevol, mentre els homes fan la migdiada, les dones es reuneixen a la saleta i fan un te. Mentre beuen, airegen el seu cor. A poc a poc, cadascuna d’elles explica una experiència vital que els ha marcat per sempre més: matrimonis concertats, infidelitats que els han canviat el futur i el més important de tot, haver de mantenir la virginitat fins al matrimoni. Brodats és un dur retrat sobre la situació de la dona a l’Orient Mitjà.

La francesa de Carlos Trillo i Pablo Túnica: El 1927, el reporter Albert Londres emprèn una investigació sobre la tracta de blanques. Per a això, s’entrevista amb diversos proxenetes a París i s’embarca després cap a Argentina, seguint sobre el terreny a les anomenades “francuchas”, les franceses, noies obligades a fer el carrer. Carlos Trillo s’inspira en l’obra El camí de Buenos Aires, de Londres, per testimoniar l’organització d’aquesta misèria humana.

Aya de Yopugon de Marguerite Abouet i Clément Oubrerie: Aya, Adjoua i Bintou són tres amigues del barri de Yopougon, a Costa d’Ivori. Són joves, maques i tenen ganes de fer coses: una prefereix ballar, una altra sortir amb nois, i una altra estudiar per ser alguna cosa més que una mestressa de casa. L’única cosa que volen és viure les seves vides, i això ja és molt.

Olimpita de Hernan Migoya i Juan Marín: Olimpita acaba d’iniciar una apassionada relació amb Ass, un immigrant senegalès. Ella és peixatera al barri de Gràcia i està casada amb Carmelo. Tots dos són fills d’immigrants andalusos que van arribar a Catalunya a la dècada dels 60. D’aquesta manera en aquesta història es superposen dues onades migratòries molt diferents. I es parla de com es la convivència, els seus conflictes i els seus trets en comú.

enitaliatodosmachosEn Italia todos Machos de Luca de Santis i Sara Colaone: Quan Mussolini va anunciar que a Itàlia eren “tots mascles” va començar el calvari dels homosexuals en aquell país. En absència d’una regulació legal, el govern feixista havia de decidir què fer amb aquests ciutadans “inexistents”. Es va optar pel confinament en illes. Sense judici i sense haver comès cap delicte, centenars d’homosexuals van ser bandejats entre 1938 i 1943. Quan tot va acabar, ningú va tornar a parlar d’aquest episodi que va caure en l’oblit.

Lucille de Ludovic Debeurme: Aquesta història és un retrat d’un dels problemes clau entre la joventut actual: l’anorèxia i l’autoestima. De la mà d’un autor ja consolidat com una de les grans promeses de la “Nouvelle B.D.” francesa, aquesta captivadora novel•la gràfica ens acosta a la vida d’una adolescent que té problemes per relacionar-se amb els altres.

Sofía y el negro de Judith Vanistendael: Milers de persones demanen asil cada any a Europa, on s’han de sotmetre a les exigències burocràtiques del govern d’acollida mentre s’adapten a una nova cultura. La jove belga Sofia s’ha enamorat d’un refugiat il•legal, el togolès Abu, i haurà d’enfrontar-se als prejudicis de la seva pròpia família i al govern belga per a que pugui romandre al seu costat.

alicia en un mundo realAlicia en un mundo real per Isabel Franc: L’Alícia que us presentem no viu al País de les Meravelles. Ha passat per una experiència que, lamentablement, és real i comuna per a moltes dones: un càncer de mama. No obstant això, gràcies al seu esperit lluitador, esbojarrat i positiu, ha sabut donar la volta a la situació.

Arrugas de Paco Roca: Emilio, un antic executiu bancari, és internat en una residència d’avis després de patir una nova crisi d’Alzheimer. Allà, aprèn a conviure amb els seus nous companys -cada un amb un quadre “clínic” i un caràcter ben diferent- i intenta conservar la memòria. En aquesta còmic Paco Roca aborda temes fins ara escassament tractats en històries il·lustrades, com són l’Alzheimer i la demència senil.

Escapar de Guy Delisle: “Ser ostatge és pitjor que estar a la presó. A la presó, saps per què ets allà i en quina data sortiràs. Quan ets ostatge, ni tan sols tens aquestes referències”, assegura Christophe André, membre d’una ONG mèdica a la regió del Caucas i segrestat durant 111 dies el 1997. Després de nombroses trobades amb ell, Guy Delisle decideix explicar la seva història.

María y yo de Miguel i María Gallardo: Un aspecte molt important per a l’aprenentatge de nens amb autisme és la utilització d’imatges clares i sintètiques que transmetin idees o situacions. En aquest llibre, Miguel Gallardo, acostumat a comunicar-se visualment així amb la seva filla Maria, explica als lectors l’especial relació que té amb la seva filla com si nosaltres fóssim ella.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *