El proper dijous 15 de novembre es donarà el tret de sortida a la 15à edició del Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona.
Fins el 23 d’aquest mes es podran veure més d’un centenar de pel·lícules que tenen en comú la seva preocupació i compromís amb els drets humans universals. La secció oficial inclou 34 films que toquen temes com la cultura de la pau, la humanitat sostenible, el desenvolupament democràtic, els conflictes bèl·lics, la cooperació i el voluntariat i la fraternitat. Es tracta d’un dels festivals més importants en matèria de Drets Humans a nivell internacional.
La programació inclou tant cinema documental com ficció, en format curt, mig i llargmetratges, i en la majoria de casos aniran acompanyats amb debats i fòrums on es parlarà des les temàtiques presentades. A més, també es faran un seguit de taules rodones i tallers que giraran al voltant de temes com la violència quotidiana i cultura de la Pau a Mèxic, el canvi climàtic, la venda d’armes, l’impacte social de les fakenews i la cara oculta de la indústria textil. Es comptarà amb ponents de renom com Gervasio Sánchez, Majo Siscar o Ainhoa Ruíz, entre molts d’altres
Dins la secció oficial destaquen pel·lícules com Nowhere to Hide de Zaradasht Ahmed (Noruega, Suècia, 2017), un film que ha girat i ha estat premiat a festivals d’arreu del món; Nothing is forgiven de Guillaume Vandenberghe i Vincent Coen (Bèlgica, 2017), un retrat íntim de Zineb El Rhazoui, periodista i activista marroquina que va sobreviure el tràgic atac de Charlie Hebdo i que des de llavors és la dona més protegida de França; La libertad del diablo d’Everardo Gonzáles (Mèxic, 2017), una pel·lícula que explora com la violència penetra en l’inconscient col·lectiu de la societat mexicana; City of ghosts de Matthew Heineman (Estats Units, 2017), un film en el qual un grup d’activistes i rebels sirians documenten les atrocitats comeses per l’Estat Islàmic al seu país; o Wiñaypacha d’Oscar Catacora (Perú, 2017), una pel·lícula que narra la història d’una parella d’avis que a causa de la migració del seu únic fill, queden en l’abandonament en la seva modesta llar als Andes.
El cinema sobre drets humans ocuparà diversos espais entre els quals hi ha els cinemes Texas, al Cinema Maldà i a altres espais repartits per la ciutat com el Centre Cultural del Born, l’Hospital de Sant Pau, La Model, el Col·legi de Periodistes i la Casa de la Dona Francesca Bonnemaison.
La inauguració del festival, que serà oberta al públic, tindrà lloc el dijous 15 de novembre al Centre Cultural del Born. La cloenda se celebrarà el 23 de novembre als Cinemes Texas i acollirà el lliurament dels premis.
Podeu consultar tota la programació a la web del festival. – Judith Vives