‘El desig de creure’ és una mostra artística coral que recorre als recursos de l’il·lusionisme, la màgia, la prestidigitació, l’endevinació o l’aparicionisme amb l’objectiu d’analitzar les circumstàncies que rodegen la producció d’il·lusions, però sobretot posa el focus en el paper que juga la predisposició de l’espectador a creure en uns fets que contradiuen les lleis de la física. És a dir, es pregunta: per què tenim la necessitat de creure?
Els set artístiques que a través de les seves obres intenten reflexionar sobre aquest tema són: Lúa Coderch, Enric Farrés, Jordi Ferreiro, Christian Jankowski, Julia Montilla, Dani Montlleó i João Onofre. Visions molt diverses, però, sobretot, juganeres. “La relació entre la mirada i el creure sempre ha estat molt estreta, pensem que la mirada ens dona fiabilitat, però a través de la mirada ens poden enganyar fàcilment”, explica Cèlia del Diego, crítica d’art i comissària de la mostra.
I una exposició d’aquest tipus inaugurada a Can Paluet de Mataró, no podia oblidar uns dels grans creadors d’il·lusions de la ciutat, la fàbrica de joguines Borràs, famosa per la seva caixa de màgia. I per això tres dels autors han fet obres de nova producció relacionades amb jocs de la marca. De fet, Del Diego ho té clar, malgrat saber que estem davant un engany, creure és necessari, ja que “la màgia ens aporta seguir confiant en què els coses poden ser d’una altra manera”.
‘El desig de creure’. Fins el 28 de febrer. Sales d’exposicions de Can Palauet (Mataró) Entrada lliure
Escolta l’entrevista a Cèlia del Diego: