La gènesi dels valors, com no podia ser altra manera, han estat els protagonistes de la presentació de la nova revista Valors que aquesta vespre ha tingut lloc a Mataró. Sota el títol De què parlem quan parlem de valors?, el professor de filosofia política de la Universitat Autònoma de Barcelona, Àngel Puyol, ha recordat que “els valors morals són aquells que no tenen valor econòmic i que voldríem universalitzar”, però com bé ha demostrat amb diversos exemples, “també són aquells que quan els vivim apareixen les seves contradiccions”.
Dins de la llista de contradiccions, Puyol ha recordat que “tenim diferents valors en diferents contextos” –en moments de pau no actuem igual que en moments de guerra-; també “tenim valors que no sabem ni que tenim”, però que floreixen en moments concrets; o que els valors canvien amb el temps -no tenim els mateixos valors de joves que de grans.
Però aquestes, segons el professor de la UAB, no són pas les úniques contradiccions en el món dels valors. “Els valors no són sempre positius o negatius, tot depèn del fi moral que persegueixin. És valent un home que salva un nen però no és valent un terrorista?”, ha assegurat. Fins i tot hi ha valors que s’oposen entre si, com podria ser la veritat o la llibertat. I, en aquests casos, quin escollir?
Finament, un altre problema molt comú, segons Puyol, és que “els valors, en la teoria i en la pràctica, no sempre casen” ni “tots compartim la mateixa descripció respecte un valor”. “Tots estem a favor de la democràcia, però uns consideren el referèndum de l’1-O democràtic i uns altres no”, ha posat com a exemple.
Una conferència que ha deixat més preguntes i inquietuds als assistents que no pas respostes i que ha trencat molts conceptes preestablerts. Per exemple, l’expert en ètica política ha acabat la seva intervenció afirmant que “una societat conscient i lliure ha de posar en crisi els seus valors” i, per tant, les crisis de valors, tan temudes per alguns, haurien de ser “imprescindibles i desitjables” en tota societat.

Nova revista Valors
Abans d’aquesta intervenció, el periodista Joan Catà ha glossat la revista Valors i ha destacat la seva evolució, basada en la coherència: “l’editorial del primer número es podria publicar perfectament en el darrer, quinze anys després”, ha subratllat, ja que malgrat la millora d’imatge l’essència continua intacte: parlar de l’actualitat en clau de valors. I ha elogiat els canvis: més pàgines, nous col·laboracions, noves seccions, introducció del color, etc. “Aquesta revista necessitava un canvi i aquest s’ha fet amb fonament, no ha estat pas un salt en el buit”, ha assegurat,.
Però també ha llançat nous reptes a l’equip directiu de la publicació. En primer lloc, no deixar de parlar del silenci “que parla clar” – valor tractat en diferents números de la revista- i inaugurar el més aviat possible el nou portal valors.org perquè les reflexions de Valors siguin més continuades i no mensuals. I, finalment ha conclòs, “la revista valors és un producte fet a Mataró i això és un orgull”.
Precisament la primera presentació de la nova revista Valors s’ha fet a Mataró perquè en aquesta ciutat hi ha la redacció i aquí va néixer la publicació ara fa 15 anys; un acte que es considera només la primera parada d’un camí de presentacions de la nova publicació arreu del territori. – REDACCIÓ