Ablah és una aplicació per a iPhone, iPad o iPod que permet als usuaris comunicar-se millor amb nens o familiars autistes o amb transtorns del llenguatge.
El creador d’aquesta app és un un pare que volia millorar la seva relació amb el seu fill de quatre anys, diagnosticat de TEA (Trastorn de l’espectre autista) amb poc més de dos anys i mig. Es va basar en una teràpia per tractar aquest tipus de transtorns.
Després de mesos buscant remeis, cures o teràpies, els pares d’en Darío van decidir provar amb una teràpia, anomenada ABA (Modificació de Conducta en anglès), i que és l’única al món que pot aportar dades reals que demostren el seu funcionament. Es tracta d’una teràpia intensiva amb unitats d’aprenentatge que es fan servir repetitivament perquè l’infant aprengui mecànicament a fer alguna activitat i després entengui què fa i per què ho fa.
Per dur a terme aquesta teràpia es recomanen 20 hores setmanals amb dos terapeutes (psicòleg, psicopedagog o logopeda), més un tercer terapeuta que s’encarrega de planificar la teràpia cada setmana i supervisar els terapeutes que treballen directament amb l’infant.
Es tracta d’un tractament costós, raó per la qual el pare d’en Dario va decidir buscar alguna eina per comunicar-se amb mateix amb el seu fill, i finalment va decidir crear-la ell mateix, amb base als mètodes tradicionals de comunicació que fan servir gairebé tots els professionals: intercanvi d’imatges (PECS, en anglès). Així va néixer Ablah com a aplicació per a entorns mòbils.
L’app presenta un vocabulari agrupat per categories de les què es poden extreure elements per comunicar-se amb les persones amb transtorns de llenguatge. Una vegada vegada han estat escrites les frases, es poden reproduir en una presentació d’imatges.
Ablah inclou quatre galeries de mostra, però és personalitzable i cada usuari pot incloure els continguts en funció de les seves necessitats,
L’aplicació mòbil va guanyar al 2010 el premi The App Date Awards a la millor aplicació espanyola, i al 2011 es va endur el premi Vodafone a la innovació. – J.V.