Actualment, la meitat de la Humanitat – 3.500.000.000 persones – viuen en ciutats. I es calcula que l’any 2030, gairebé el 60 per cent de la població mundial residirà en zones urbanes. Tenint en compte aquestes previsions, les ciutats han esdevingut un focus de preocupació (atur, desigualtat, contaminació, violència, etc). ONU-Habitat, dins l’Agenda 2030, ha adoptat com a objectiu “convertir les ciutats i els assentaments humans en inclusius, segurs, resilients i sostenibles”.
El creixement de les ciutats però, no ha de ser necessàriament un problema. L’entorn urbà també pot ser un espai ideal on construir noves oportunitats per a la ciutadania, conrear relacions més humanes i facilitar un procés sostenible i equitatiu que construeixi comunitat, millori la qualitat de vida dels ciutadans i creï barris segurs i pròspers. I això passa per, en un moment en què el paper del món urbà serà clau, teixir ciutats més humanes.
Entorn del Dia Mundial de les Ciutats -31 d’octubre-, i en uns dies en què la capital catalana serà focus d’atenció mundial perquè acollirà el BCN Smart City, cinc entitats –Cristianisme i Justícia-Fundació Lluís Espinal, Fundació Joan Maragall, la Fundació Carta de la Pau, el Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona i la revista Valors- preocupades pel futur de les ciutats, ens hem unit per organitzar el cicle “Ciutats més humanes. Debats entorn les fronteres de la convivència” (ciutatshumanes.net).
El cicle, que tindrà lloc els dies 9, 16 i 23 de novembre, al Palau Macaya (Pg. de Sant Joan, 108, Barcelona) pivotarà entorn de tres eixos: “Actuals reptes de la cohesió a les ciutats”, “La creació de ciutats sostenibles” i “La construcció de la identitat a l’àmbit urbà”.
I aplegarà importants experts en aquestes matèries: Joan Subirats, catedràtic de ciència política de la UAB; Carme Trilla, presidenta de la Fundació Habitat 3; Oriol Nel·lo, professor de geografia de la UAB; Salvador Rueda, director de BCNecologia; Antònia Hernández, Directora del Departament Barcelona Ciutat Educadora de l’Ajuntament de Barcelona; i Andreu Domingo, subdirector del Centre d’Estudis Demogràfics.
Dimecres, 9 de novembre: “Actuals reptes de la cohesió a les ciutats”
Carme Trilla, presidenta de la Fundació Habitat 3
Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la UAB
Condueix: Anna Roig, Caritas Diocesana de Barcelona
Dimecres, 16 de novembre: “La creació de ciutats sostenibles”
Oriol Nel·lo, professor de Geografia de la UAB
Salvador Rueda, director de BCNecologia
Condueix: Begoña Román, professora de filosofia de la UB
Dimecres, 23 de novembre: “La construcció de la identitat a l’àmbit urbà”
Antònia Hernández, directora del XIII Congrés Ciutats Educadores
Andreu Domingo, subdirector del Centre d’Estudis Demogràfics
Condueix: Josep Maria Carbonell, president de la Fundació Joan Maragall
Tots els diàlegs seran a les 19h, al Palau Macaya (Pg. de Sant Joan, 108. Barcelona). – REDACCIÓ.