Sabeu com viurem el 2100?

Rèplica del DeLorean que apareixia a la saga 'Retorn al futur' instal·lada a l'entrada del CosmoCaixa. Foto: J.S. / Valors
Rèplica del DeLorean que apareixia a la saga 'Retorn al futur' instal·lada a l'entrada del CosmoCaixa. Foto: J.S. / Valors

Una rèplica del DeLorean, el cotxe que permetia al protagonista de la mítica trilogia Retorn al passat viatjar en el temps, dóna la benvinguda als visitants de la mostra Experiment any 2100. Què ens espera a la Terra del futur? que el CosmoCaixa acull des del mes de març amb la pretensió de reflexionar sobre com pot ser el nostre futur.

Homenatjant el fet que a la segona pel·lícula de la sèrie, el protagonista Marty Mc Fly viatjava precisament fins l’any 2015 i els 30 anys de la producció del primer dels films, el creadors de la mostra volen plantejar -igual que ho va fer Retorn al futur 2– com viurem a l’any 2100 i, per tant, quins són els reptes que haurem d’afrontar com a societat durant el segle XXI. Òbviament no es tracta simplement d’hipotitzar sinó també de veure de quina manera podem influir en el present per construir, entre tots, un futur millor.

La mostra endinsa el visitant en l’aventura d’explorar, sempre des d’un punt de vista científic, com pot ser el nostre futur, tot identificant les anomenades megatendències, els grans canvis que es produeixen lentament en el si de la societat i que ens indiquen cap a on sembla que ens dirigim: Superpoblació, Megaciutats, Recursos naturals i Societat del coneixement. Quants serem, com viurem, de què viurem o com podrem afrontar els grans desafiaments que se’ns presenten són algunes de les preguntes a les quals s’intenta donar resposta a l’exposició.

Entre les peces destacades de l’exposició, a banda del DeLorean de Retorn al futur, hi figuren una maqueta d’un ascensor espacial, un invent que el 1979 Arthur C. Clarke assegurava que seria una realitat 50 anys després (sota la més absoluta incredulitat dels assistents a l’anunci), a més de mòduls i jocs interactius, peces icòniques del film Blade Runner o el model de la nau Valley Forge de la pel·lícula Naus silencioses.

La mostra es basa en els estudis prospectius duts a terme per l’Agència Europea del Medi Ambient i que van ser publicats en l’informe The European Environment, State and Outlook 2010. Assessment of Global Megatrends.

La mostra podrà visitar-se a CosmoCaixa Barcelona (Isaac Newton, 26) fins al 31 de gener de 2016 i està inclosa dins l’entrada general al museu. J.S.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *