Gonzalo Arias: un gran saltador de tanques

Gonzalo Arias fou un home extraordinari. Un home poc conegut però que va ser el pioner de la noviolència a l’Estat. Va néixer a Valladolid el 1926, i morí en un poble de Màlaga el 2008. Després de llicenciar-se en Dret, orientà la seva faceta professional cap a la traducció i la diplomàcia, esdevenint traductor oficial de la UNESCO. Aquest fet el feu instal·lar-se a París. Provinent d’una família cristiana i de classe mitjana, els seus valors s’inspiraven en l’Evangeli però els vivia amb contradicció a l’Espanya nacionalcatòlica. 

Fou a París on descobrí l’obra i la persona de Jo Pyronnet, un activista de noviolència i inspiració cristiana, vinculat a les Comunitats de l’Arca de Lanza del Vasto, i l’entusiasmà tant que decidí traduir els seus llibres a l’espanyol. La seva obstinació era superar la dictadura franquista per la via de la noviolència, de manera que en adonar-se que l’obra de Pyronnet parlava sobretot de reaccions noviolentes en estats d’arrel democràtica com els Estats Unis de Martin Luther King, va decidir escriure un llibre situat en un estat imaginari que s’assemblava a l’Espanya de Franco.

A Los encartelados, una “novel·la-programa” que en deia ell, reproduïa l’acció d’un activista noviolent en un context imaginari de dictadura. El publicà a França el 1968, i el repartí clandestinament fins al 20 d’octubre d’aquell mateix any, data en què ell mateix portà a terme l’acció d’encatellar-se a Madrid per demanar eleccions lliures. Per aquesta acció va ser condemnat a set mesos de presó i una multa econòmica. També va donar suport als objectors de consciència al servei militar. 

Va escriure diversos llibres sobre les bases teòriques, i també evangèliques, de la noviolència per combatre el militarisme franquista i la seva vessant catòlica. A partir del final de la dictadura franquista, Arias va reorientar el seu activisme cap a Gibraltar, a on es va desplaçar a viure amb tota la família.

La seva posició davant aquest conflicte interfronterer va ser lluitar en favor dels gibraltarenys. Durant els primers deu anys, saltava la reixa entre Gibraltar i el territori andalús per tal de denunciar la política de fustigament dels gibraltarenys, per la qual cosa fou detingut en nombroses ocasions. Arias ens ha deixat un testimoni extraordinari, que malauradament avui segueix tenint molta vigència. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *