L’Schlinder anglès

Encara hi ha pendent una Història de la Pau durant la Segona Guerra Mundial, però coneixem noms de persones que van fer autèntiques heroïcitats en ple context bèl·lic, salvant aquells que eren més perseguits i podien acabar de ben segur als forns crematoris del nazisme. Entre aquests testimonis n’hi ha un que avui destacarem: Nicholas Winton, mort fa un temps a l’edat de 106 anys.

Winton era un corredor de borsa i banquer anglès de profundes conviccions humanitàries, que a l’edat de 29 anys dissenyà una estratègia per salvar d’una mort segura a fins a prop de 700 infants txecoslovacs, la majoria jueus. Contractava trens que traslladaven els nens i nenes cap a Anglaterra tot creuant Alemanya, entregats pels seus pares per tal de deixar-los sans i estalvis.

Acumulà fins a 669 nens salvats, però el darrer tren no va partir de Praga el 1939 a causa de l’esclat de la guerra. Aquells últims 250 infants el perseguiren tota la vida perquè va lamentar-se fondament. Home discret i modest, que alhora quedà més dolgut pel que no va poder fer que no pas orgullós del que sí va aconseguir, mai va voler fer referència a aquella història d’autèntica heroïcitat. Fins i tot conservà en secret aquella gran tasca humanitària durant bona part de la seva vida, i amagà inclús a la seva dona els detalls d’aquella història.

Quan ja era ancià, la BBC va descobrir la seva contribució a la salvació dels jueus d’Europa, i va organitzar una trobada a la què fou convocat. Sense ell saber-ho, allò era un homenatge de tots aquells infants ja adults a Nicholas Winton, el qual quedà fortament impressionat i emocionat. Després de morir, la seva dona Greta va trobar, l’any 1998, un diari detallat del rescat de tots aquells infants, i va fer-ho públic.

Entre els seus escrits hi havia un text tan curt com savi: “Hi ha una diferència entre la bondat passiva i la bondat activa, que és en la meva opinió l’entrega del temps i energia d’un mateix per alleugerir el patiment i el dolor. Suposa sortir, buscar i ajudar aquells que pateixen i estan en perill, i no simplement seguir una vida exemplar, de forma purament passiva sense fer el mal”.

Nicholas Winton és el conegut com l’Schindler anglès, i passà a engruixir fa temps la llista dels lluitadors per la humanitat i per la concòrdia enmig de la violència i la confrontació en el nostre món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *