Martí Olivella i NOVACT

Martí Olivella i Solé és un dels referents catalans més notables compromès amb la noviolència i la incidència en la transformació política i social. Nascut a Barcelona l’any 1955, és un dels grans hereus de Lluís M. Xirinacs i un apassionat de Gandhi i de Luther King. Podem considerar-lo un dels impulsors del moviment pacifista a Catalunya a partir de la dècada dels setanta.

Va iniciar la seva trajectòria com a objector de consciència al Servei Militar en l’Espanya franquista i postfranquista seguint les passes del primer objector de consciència noviolent espanyol: Pepe Beunza. Es llicencià en Ciències de la Comunicació i una de les seves primeres contribucions fou la de coordinador del Centre d’Estudis Joan Bardina, associació creada el 1984 per Agustí Calaux i Lluís M. Xirinacs, que tenia com a objectiu dissenyar models de solidaritat i convivència humana, tot promovent propostes de models de societat alternatius. Als anys noranta va fundar EcoConcern-Innovació Social, des d’on va crear propostes socialment innovadores i va ajudar a teixir models de societat alternatius.

En el tombant de segle, creà NOVA-Centre per a la Innovació Social, que recollia part de la tasca duta a terme per Olivella i els seus col·laboradors durant tres dècades i en tres objectius: alternatives a la globalització neoliberal per generar altres models sòcioeconòmics, Cultura de Pau per reduir les causes i els efectes de la violència i la guerra i metodologies i serveis participatius per implicar la ciutadania en les innovacions.

En aquesta fase, es va comprometre en projectes pacifistes i noviolents a Palestina, l’Iraq i Síria, i va crear metodologies i serveis participatius com les Agendes 21 de Barcelona, el Fòrum de les Cultures Barcelona 2004 o el projecte Delibera. A la segona dècada del segle XXI NOVA va centrar-se en la Construcció de Pau i la Noviolència Activa i va convertir-se en l’Institut Internacional de Noviolència Activa (NOVACT).

Olivella és admirat per la seva capacitat d’escolta, d’empenta incansable i d’integrar persones. NOVACT segueix exercint avui una implicació rigorosa en moviments socials de diversos països i empeny la formació de líders noviolents i contribueix acadèmicament a la formació en transformació social i noviolència. Cal felicitar NOVACT en el seu vintè aniversari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *