L’home que va salvar a milers de jueus hongaresos

Un llibre de l’escriptora i periodista sueca Ingrid Carlberg recupera la figura de Raoul Wallenger, l’home que va evitar que 250.000 jueus hongaresos acabessin deportats a Auschwitz. El llibre es titula “Raoul Wallenberg. La heroica vida del hombre que salvó a miles de judíos húngaros del Holocausto” i repassa la vida d’aquest ciutadà suec que va rebre l’encàrrec de viatjar a Budapest, amb la cobertura de l’Ambaixada del seu país i fons nord-americans, per evitar que els 250.000 jueus que estaven a la ciutat acabessin com els 400.000 hongaresos que durant el 1944 van ser deportats a camps de concentració.

El llibre explica que Wallenberg va refugiar a milers de persones en cases situades a l’interior del gueto internacional i va idear un sistema de passaports protegits que va convertir a centenars de jueus a ciutadans suecs. En ser identificats com a súbdits d’un país neutral, es van convertir en intocables. Wallenberg i el seu equip de col·laboradors va evitar deportacions, racionaments i actes de pillatge.

Però malgrat la seva obra, no va a arribar a veure’n el resultat. Prop del final de la guerra,  Wallenberg es va dirigir a la trobada de les tropes russes que havien pres Budapest. Allà va ser detingut com a espia, va desaparèixer de la vida pública i no es va tornar a veure mai més. La seva família no va parar mai de reclamar que es reconegués la seva mort i al cap de molts anys va ser nomenat «Just entre les Nacions».

Tot i això, la seva trajectòria no ha transcendit com altres històries similars i per això. La biografia d’Ingrid Carlberg, resultat d’una àrdua investigació, posa al seu lloc l’heroica vida d’un home que va fer molt més del que la seva missió li demanava.

Amb aquest llibre, Ingrid Carlberg ha guanyat el prestigiós Premi August de narrativa en la categoria de no ficció, així com el Premi Axel Hirsch de l’Acadèmia Sueca. – REDACCIÓ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *