‘Lesa Humanitat’: Una reflexió sobre la memòria històrica i la justícia universal

Després de Cambotja, Espanya és el segon país del món amb més fosses comunes. Aquesta és una de les dades que aporta el documental Lesa Humanitat, un documental sense ànim de lucre sobre memòria històrica i justícia universal que ha arribat aquests dies a les pantalles dels cinemes. El film, dirigit per Hector Faver i produït per Segarra Films vol “donar veu i visibilitat a les víctimes del Franquisme, recollir els seus testimonis, acabar amb la indiferència de bona part de la societat i restituir el seu dret a la memòria i a la justícia”.

A partir de l’anàlisi de diversos conflictes mundials on s’han violat els drets humans, el documental reflexiona sobre les conseqüències d’aquests fets quan es produeixen de manera continuada i sistemàticament. També es qüestiona sobre la necessitat d’una  jurisdicció universal per accionar i impulsar resolucions judicials que vetllin per la reparació de les víctimes que han patit la indefensió i als quals se’ls ha coartat la seva llibertat com a ésser humà.

El film es fixa en la Guerra Civil i es pregunta també perquè a Espanya hi ha tants casos per resoldre i tantes víctimes oblidades d’aquest conflicte. Al documental, narrat per l’actor Eduard Fernàndez, hi intervenen també personalitats com el diputat d’ERC Joan Tardà, el jutge Baltasar Garzón, el primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Gerardo Pisarello, el fundador de la Asociación para la Recuperación de la Memoria Històrica Emilio Silva o la presidenta de l’Associació Todos los niños robados son mis niños, Soledad Luque.

Segons expliquen des de Segarra Films “l’essència d’aquest documental és barrejar un seguit de veus diverses que col·laboren de manera plena i activa per mostrar totes les arestes possibles d’una realitat en què juguen moltes variables. Per aproximar-nos als fets cal analitzar-los des d’una perspectiva canviant si volem treure l’entrellat d’un viatge que va començar amb la Guerra Civil i ha anat sumant etapes (franquisme, postguerra, transició…) fins arribar als nostres dies. El naixement d’iniciatives valentes que pretenen actuar allà on va fallar la justícia local fan palesa una necessitat urgent: definir les bases d’una jurisdicció universal”.- J. VIVES

TEASER LESA HUMANITAT from Segarra Films on Vimeo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *