L’economia circular

Si reciclem una ampolla de vidre o una caixa de cartró, aquest vidre i aquest cartró es podran reutilitzar per fer noves ampolles i caixes. Seguint aquest principi tan bàsic, l’economia circular planteja un canvi estructural basat en la reutilització dels recursos en la indústria, ja sigui a partir dels anomenats nutrients biològics (que inclouria els teixits de cotó o els plàstics biodegradables) i els nutrients tecnològics, components que no poden tornar a la natura però que es poden reutilitzar una vegada i una altra.

Aquest model industrial i econòmic suposa una alternativa al model de l’economia lineal, el procés de la qual es basa en produir, usar i llençar. La societat de consum està portant aquest model a límits insostenibles i l’economia circular vol posar-hi fre amb una proposta que afavoreix la reutilització, el reciclatge i l’estalvi energètic.

Un informe realitzat l’any 2012 conclou que part del sector de manofactura europeu podria estalviar-se uns 650.000 milions d’euros d’aquí al 2025 amb un replantejament dels sistemes productius que tingui en compte els principis de l’economia circular.

Aquests principis es basen en reduir al màxim la generació de residus amb un nou sistema de producció que afavoreixi la reparació de productes per evitar que acabin a les escombraries. La idea és que les plantes de reciclatge puguin separar i salvar de la crema el màxim de components per poder-los reutilitzar.

Aquesta no és pas una idea nova. Els nostres pares i avis es compraven mobles i electrodomèstics que duraven tota la vida i que si s’espatllaven, es duien a reparar i continuaven funcionant durant anys. Però la societat del consum ha anat introduint la idea del recanvi permanent: mobles que podem renovar cada temporada, roba barata que usem i llencem i aparells electrònics amb obsolescència programada que ens obliguen a renovar els equips periòdicament. Davant aquesta realitat, l’economia circular proposa una nova filosofia de la recuperació i la reutilització. Hi ha qui considera que aquesta podria ser la revolució industrial del segle XXI.

Països com Àustria ja estan impulsant mesures en aquesta línia. Així, a banda de grans empreses que estan aplicant models d’economia circular, podem trobar iniciatives com la de l’Ajuntament de Viena, que ha habilitat a les seves plantes de reciclatge uns espais perquè la gent hi pugui portar bicicletes, electrodomèstics i altres objectes que ja no facin servir. Allà mateix es reparen i es porten a una botiga de segona mà on es revenen a preu molt baix. I els diners que s’aconsegueixen es destines a protectores d’animals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *