La història dels ‘set bahá’ís’

Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli i Vahid Tizfahm han passat a la història amb el sobrenom dels set bahá’ís o també yaran (amics). La matinada del 14 de maig de 2008 –Mahvash Sabet havia estat detinguda dos mesos abans– el Ministeri d’Intel·ligència iranià els va arrestar en un seguit de batudes domiciliàries perfectament coordinades.

Durant nou mesos les autoritats d’aquest país islàmic no van presentar cap càrrec contra ells, només els van denegar l’accés a un advocat, la possibilitat de sol·licitar la llibertat sota fiança i els va tancar junta a una cel·la de deu metres quadrats sense llits. Finalment, els van llegir les imputacions. Com a membres de l’equip de coordinació de la comunitat bahá’í a l’Iran eren acusats d’espiar per a Israel, insultar santedats religioses i difondre propaganda contra la república islàmica. Passaven a ser ‘presoners de consciència’.

El judici es va celebrar el 2010. Segons Amnistia Internacional estava carregat d’irregularitats: es van produir procediments il·legals per obtenir confessions, es va prohibir la presència d’observadors internacionals a la sala o es va impedir que els advocats defensors tinguessin accés al sumari, entre altres. Tots set van ser condemnat a vint anys de presó (posteriorment reduïts a deu), malgrat no presentar cap prova contundent que demostrés els suposats delictes. Els cinc homes van ingressar a la presó de Gohardasht, a Karaj, als afores de Teheran, i les dues dones a la presó d’Evin, a Teheran. El 2018 quatre d’ells van obtenir la llibertat.

Els set bahá’ís només són exemple del maltractement que Iran ofereix als membres d’aquesta religió, especialment a partir de la revolució de 1979. Se’ls nega l’accés a l’educació superior i el dret a reunir-se o a celebrar els seus cultes. Des d’aquesta data més de mil bahá’ís han estat empresonats i més de dos-cents assassinats per la seva fe.

Maltractats a casa

La fe bahá’í es va fundar precisament a l’Iran el 1863, un dels països on avui aquesta religió és més perseguida. Amb uns tres-cents mil seguidors és la religió majoritària de les minoritàries d’aquest país de majoria islàmica. Els bahá’is especten totes les grans religions com antecedents a la seva i entre els seus valors hi ha la igualtat entre home i dona, la pau mundial i l’educació per a tothom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *