Jordi Pujol reivindica els valors sòlids a la I Jornada Valors i Compromís

L’expresident dela Generalitat JordiPujol va reivindicar dissabte a Mataró en el transcurs de la I JornadaValors i Compromís els anomenats “valors sòlids” enfront dels “valors líquids” que al seu parer caracteritzen la nostra societat. Pujol va mostrar-se preocupat per la certesa del diagnòstic del filòsof Zygmunt Bauman el qual s’ha referit a la manca de compromís, de continuïtat i de responsabilitat en tots els terrenys de la vida com a “valors líquids”. En el terreny polític, Pujol va assegurar que la virtual nominació de Barack Obama com a candidat demòcrata als Estats Units simbolitza la recuperació dels valors sòlids per part del Partit Demòcrata, perduts en els darrers comicis presidencials segons la seva visió. L’expresident va recordar els valors sòlids que dominaven la política d’un dels inspiradors d’Obama, l’expresident nordamericà John F. Kennedy, del qual va citar les seves reflexions sobre la responsabilitat, el patriotisme i la noció de continuïtat respecte els avantpassats, entre d’altres.

En clau catalana, Pujol es va mostrar intranquil davant la falta de seriositat que, al seu parer, caracteritza el país a nivell col·lectiu els darrers temps i va cridar a la responsabilitat dels catalans així com a no caure en l’anomenada moral dela desvinculació. Pujolva mostar-se convençut que la falta de valors i especialment valors sòlids és més preocupant a Catalunya queno pas en el conjunt d’Europa. “Allò realment reaccionari és no tenir valors”, va reblar.

En referència a l’actualitat, l’expresident de la Generalitat també va criticar durament el no irlandès al tractat europeu de Lisboa i va mostrar la seva decepció perquè aquest país no retorni la generositat que ha rebut per part dela Unió Europeaen els darrers anys, una ajuda que li ha estat clau per assolir la seva actual excel·lent situació econòmica.

Abans de Pujol van intervenir ala I JornadaValors i Compromís els filòsofs Francesc Torralba, Begoña Roman i Toni Comín. Francesc Torralba, professor dela Universitat Ramon Llull (URL), va referir-se a l’emergència de nousvalors comla iniciativa o l’elasticitat però va reclamar no oblidar-se devalors mésespirituals com el silenci ola meditació. Perla seva part, Begoña Roman, professora de la Universitat de Barcelona (UB), va parlar de la necessitat de recrear els valors moderns alliberant-los del rapte economicista i hedonista. Finalment,Toni Comín–professor de Ciències Socials a ESADE i diputat del grup Socialistes-Ciutadans pel Canvi al Parlament-, va pronosticar que la única manera d’actualitzar els valors moderns és a partir d’una certa espiritualitat o transcendència.

L’acte va tenir lloc a la Sala Cabañes de Mataró, hi van assistir unes 170 persones i el va presentar el periodista de Televisió de Catalunya Eduard Boet. A l’inici de la Jornada va intervenir el conta-contes mataroní Pep Durani l’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, que va agrair als promotors de la revista la projecció que han fet del nom de Mataró vinculant-lo al món de la reflexió: “Heu fet allò que no sempre els mataronins sabem fer, trencar les barreres i projectar-nos cap a la resta del país”. Durant l’acte, que es feia amb motiu de l’arribada de Valors al número cinquanta, també es va presentar la nova pàgina web de la revista, www.valors.org.

Veure vídeo resum de la jornada clicant aquí.
Veure vídeo promoció de la jornada aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *