‘Els Simpson’ o ‘Jocs de Trons’, eines per analitzar les emocions

El coach d’equips i professor associat a la Universitat de Barcelona, Manuel Güell, es pregunta per què la història de la filosofia, i també l’escola de la psicologia, ha sigut reticent a què la paraula emoció sonés al seu discurs, ja que exceptuant alguns autors com Spinoza, Hume, Nietzsche o Freud, la majoria de pensadors han passat de puntetes davant d’aquest concepte. Una cosa inconcebible per aquest autor que considera que “les emocions són la forma que té l’home per sobreviure”.

Güell defensa en el seu darrer llibre Emociones en serie. De la inteligencia emocional a la inteligencia etica (Ed. Comanegra) que darrera de “tots els grans valors o principis ètics – llibertat, igualtat, solidaritat…- hi ha una emoció bàsica”. Una teoria que en el segle XVIII ja va posar sobre la taula per primera vegada David Hume: “Les passions són la base de l’ètica”. El coach posa com a exemple la solidaritat, “un valor ètic que només es pot esdevenir quan una persona té simpatia (emoció) per tota la humanitat”.

Però, a més, Güell defensa que totes les emocions són positives, perquè de totes se n’apren alguna cosa, fins i tot, d’aquelles que en primer terme podem semblar-nos negatives, com la por o el fàstic. Ara, això sí, reconeix que “no totes són adaptables, eficients o útils a tots els contextos”. I, precisament, “saber utilitzar les emocions adequades a cada context és una part de la intel·ligència emocional”.

Emocions en sèrie

Per exemplificar aquestes teories, en aquest llibre,  el coach analitza les emocions principals de l’home a través del producte cultural amb més audiència del moment: les sèries de televisió.

Així, doncs, per exemple a través dels Simpson, Modern family o Fargo ens parla de l’alegria, la solidaritat i la generaositat; Homeland, Vikings i Scandal són bones per parlar d’ira, justícia i igualtat; Miénteme, Cómo defender a un asesino i Narcos de la venjança, l’honestedat i la sinceritat i la famosa Joc de trons o Black Mirror per analizar la por, la responsabilitat o la tolerància. Una classe magistral d’emocions a través dels personatges més coneguts de la petita pantalla – M. COLL.

Escolta l’entrevista sencera a Manel Güell:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *