Coincint amb el Mobile World Congres, que té lloc aquesta setmana, SETEM Catalunya organitza la tercera edició del Mobile Social Congress. Es tracta d’un espai de trobada i de reflexió ciutadana sobre el model de producció i consum de tecnologies de la informació i la comunicació. L’objectiu és posar llum a un model tecnològic amb greus impactes socials i ambientals que molts cops queden silenciats al Mobile World Congress.
La tercera edició del Mobile Social Congress posarà el focus en la sobirania tecnològica des d’una perspectiva feminista. Des d’aquesta mirada es parlarà com es construeixen experiències i iniciatives per desenvolupar llibertat, autonomia i justícia social en la tecnologia. Es debatrà sobre la capacitat transformadora de l’ús d’eines tecnològiques amb llicències obertes i del rol de les dones en el seu avenç. Es farà un taller específic sobre com protegir la nostra seguretat a la xarxa.
Durant el congrés també es donaran respostes des de l’economia social i solidària local al reciclatge i a la reutilització de productes electrònics. En aquest sentit, tindrà lloc una Restart Party en què, prèvia inscripció, un equip de reparadores i reparadors ajudaran a allargar la vida dels nostres dispositius electrònics espatllats.
La segona jornada del congrés es dedicarà els impactes de la mineria, activitat indispensable per a obtenir la matèria primera dels dispositius electrònics, així com també a les condicions de treball a les fàbriques de producció d’electrònica
Projecció documental ‘Complicit’
El dilluns 26 de febrer a les 18:30 h, com a preludi de l’MSC, es projectarà al cinema cooperatiu Zumzeig (c. Béjar 53, Sants, Barcelona) el documental Complicit: el preu de la tecnologia, que destapa l’explotació laboral a la qual es veuen sotmesos milers de treballadors i treballadores xinesos per construir els nostres aparells electrònics. Després de la projecció, es farà un petit col·loqui amb la seva directora, Heather White. – REDACCIÓ