El sector de la banca està experimentant una gran transformació degut a la digitalització. Segons un estudi realitzat l’any 2020 per Mastercard, un 83 per cent dels usuaris de la banca a Espanya fan gestions bancàries electròniques com a mínim una vegada al mes, mentre que el seixanta per cent en fa cada setmana i el quaranta per cent cada dia. Això ha portat, entre altres canvis, a reduir el nombre d’oficines físiques presencials.
En paral·lel a aquest fenomen, han aparegut els anomenats neobancs. Al seu darrere hi ha empreses de tecnologia financera, o fintechs, que ofereixen al públic uns serveis molt similars als que proporcionen els bancs tradicionals. La diferència entre els bancs i els neobancs és que en aquests últims totes les gestions i tràmits es fan per mitjans digitals, és a dir, no hi ha sucursals ni oficines físiques.
Aquest model de banca digital, aparegut en els darrers anys, resulta interessant perquè ofereix productes senzills, moderns, transparents i sense comissions. Tota l’experiència als neobancs és digital i això també té inconvenients: no poder solucionar un eventual problema amb una persona física o no poder retirar quantitats altes de diners en els caixers electrònics, si ens passem ens cobren una comissió, o la limitada oferta de crèdits i altres productes.
De noebancs, igual que a la banca tradicional, n’hi ha de molts tipus, però alguns ja han apostat també per una banca amb valors. Aquest és el cas del francès Helios, un neobanc que es compromet a finançar només projectes orientats a la transició ecològica. L’obertura del compte es fa en vuit minuts en línia, sense haver d’enviar justificatius en paper. El client disposa d’una targeta de crèdit de fusta i rep tots els serveis bancaris a través d’una aplicació mòbil. Helios va ser el primer, però el darrer any a França n’han aparegut més. Green-got és un altre neobanc francès que vol protegir el planeta, segons la seva pròpia publicitat. Green-got ha aconseguit en la seva campanya de promoció captar deu mil preinscrits i entre aquests un client especial, l’empresari Elon Musk.
Finalment també existeix Only-one, un ecobanc que es compromet a destinar el deu per cent dels beneficis a projectes socials i mediambientals, en concret a Unitlife, que lluita contra la malnutrició infantil i a Ecotree, que promou accions a favor de la biodiversitat.
Relació amb els diners
Els neobancs van aconseguir inversions per més de 2.400 milions d’euros l’any 2019, segons un estudi realitzat per The State of European Fintech. Aquestes entitats són un indicador clar dels canvis profunds que viu la banca, un dels sectors on la digitalització està tenint un impacte més fort i evident. La seva proliferació, tot i que encara és limitada, ens indica que les coses poden canviar i molt en un futur pròxim i que la forma de relacionar-nos amb els nostres diners i estalvis també s’està transformant.