Viure en una caravana

S’ha estrenat als cinemes Nomadland, la pel·lícula que va guanyar el Lleó d’Or a la darrera edició del festival de Venècia. La seva protagonista és una dona que, després del col·lapse econòmic d’una empresa en una zona rural de Nevada (Estats Units), decideix agafar una autocaravana i convertir-se en una nòmada moderna, disposada a descobrir com és la vida en els marges de la societat convencional.

A la pel·lícula hi apareixen també els nòmades reals Linda May, Swankie i Bob Wells, que fan de mentors i companys de la protagonista en aquest viatge que recorre l’immens paisatge de l’Oest dels Estats Units. Tot i ser un film de ficció, aquesta pel·lícula plasma una tendència a l’alça: la gent que opta per viure en una caravana.

Nomadland es basa en un llibre de Jessica Bruder que parla d’un fenomen cada vegada més habitual als Estats Units, el de la mà d’obra barata que, sense protecció social i sense poder pagar lloguers o hipoteques, comença a viure en furgonetes i caravanes. Son els anomenats workampers, persones que viatgen pel país amb les seves cases amb rodes per buscar oportunitats de treball per sobreviure.

Però al costat d’aquests obrers sense recursos que es veuen empesos a viure com a nòmades sobre rodes per necessitat, hi ha tota una tendència de gent que aposta per aquest estil de vida de forma voluntària. En aquest cas, es tracta de perfils que busquen llibertat, nòmades digitals que poden compaginar les seves feines freelance i la vida a la carretera. Això els permet anar canviant d’escenari i país, i recórrer món al seu aire.

Aquesta tendència s’ha imposat especialment entre generacions joves com els mil·lennistes. A les xarxes socials, especialment a Instagram, l’etiqueta #vanlife acumula publicacions de persones que comparteixen el seu estil de vida nòmada, sovint amb una visió idealitzada que s’allunya de la realitat dels workampers retratats al llibre de Bruder i a la pel·lícula.

Aquesta tendència ha fet sorgir, fins i tot, iniciatives com l’Indie Campers, un servei de subscripció per llogar temporalment autocaravanes a Espanya i on poder treballar i viatjar al mateix temps. Aquesta opció permet viure aquesta experiència de llibertat sense lligar-se als costos i responsabilitats de mantenir d’una autocaravana de propietat.

La secció tendències té el suport de:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *