Elliot Page: un actor pioner dues vegades

Les imatges són de 2016. El polític ultradretà Jair Bolsonaro, que aleshores encara no era president del Brasil, és entrevistat per una estrella de Hollywood. Bolsonaro nega que sigui homòfob, però el seu interlocutor li recorda unes declaracions antigues: “Vostè va dir que cal pegar els nens per treure’n l’homosexualitat de dins. Jo soc gai. Creu que m’haurien d’haver pegat quan era un infant?”.

Amb un somriure incòmode, el polític ho intenta arreglar –sense gaire èxit– responent-li que és molt bonica i que, si fos soldat i es creuessin pel carrer, li xiularia per cridar l’atenció. En una rèplica que no passarà a la història de l’argumentació ni a la de la lògica, arriba a la conclusió que “les llibertats, les drogues i que les dones treballin” ha fet augmentar el nombre d’homosexuals. Qui entrevistava Bolsonaro era l’actor canadenc Elliot Page, en aquell moment conegut com a Ellen.

L’1 de desembre passat, Page va anunciar que era trans, que es deia Elliot i va demanar que s’hi referissin amb pronoms masculins o neutres. “És extraordinària la sensació d’estimar finalment allò que sóc, prou com per perseguir el meu autèntic jo”, va escriure en un missatge publicat a les xarxes socials.

No és la primera vegada que Page fa un pas que trenca estereotips. L’any 2014, “per motivació personal i responsabilitat social”, va decidir fer públic el seu lesbianisme i va demanar disculpes com a representant “d’una indústria que crea estàndards destructius”. Anys més tard, va comentar que sortir de l’armari havia estat molt més important que participar en cap de les pel·lícules que havia fet.

Page amb prou feines tenia vint anys quan va saltar a la fama protagonitzant Juno, la història d’una adolescent que es queda embarassada en edat escolar. Per aquell paper va rebre una nominació a l’Oscar, tota una fita en una carrera que havia començat el dia que, de petita, va anar amb la família a veure El fantasma de l’òpera i va preguntar a la seva mare a quina escola havia d’anar per aprendre a fer de Christine.

L’infant que es va apuntar al club de teatre de l’escola i que, amb deu anys, ja es dedicava professionalment a la interpretació, amb els anys, ha destacat pels seus papers a Inception, X-Men o la sèrie The Umbrella Academy.

Fora de la pantalla, sempre ha mostrat el seu compromís a favor de causes que van més enllà del cinema, ja fos defensant els drets LGTBI, rebutjant la violència masclista, manifestant-se contra la dictadura birmana o participant en actes a favor del veganisme.

Ara, Page afirma sentir-se “profundament feliç” en aquest trànsit, però reconeix que també té por. Sense arronsar-se, igual que va fer fa quatre anys en l’entrevista amb Bolsonaro, denuncia que, només aquest 2020, almenys quaranta persones transgènere han estat assassinades als Estats Units.

En un món on sempre hi ha algú disposat a alliçonar els altres sobre com se suposa que s’haurien de sentir, la realitat de les persones trans és encara molt desconeguda per bona part de la societat. En ple segle XXI, on hi hauria d’haver solidaritat i empatia, sovint hi ha insults i burles. Gestos com el d’Elliot Page, per la repercussió que tenen, poden ajudar a trencar alguns murs que encara queden.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *