Casa Àfrica recupera la memòria històrica de missioners i cooperants

Casa Àfrica ha posat en marxa el ‘Projecte Memòria’ per homenatjar els espanyols, especialment missioners i cooperants, que van marxar a Àfrica en el segle XX. La majoria son persones d’edat avançada, i el que pretén el projecte es preservar la seva memòria abans que es pugui perdre. Per això, el projecte neix amb la intenció de recollir i salvaguardar les seves experiències, les seves aportacions, els seus triomfs i fracassos personals i professionals, oferint una finestra històrica i documental que ens permeti conèixer com era l’Àfrica fa mig segle, una cosa que pot ajudar-nos a comprendre la seva situació actual.

El projecte consta d’un web ‘www.proyectomemoria.es’, que de moment recull el testimoni de 55 persones que han conegut en profunditat 32 països d’Àfrica. A banda de treballar per als africans, aquestes persones van ser testimonis de moments històrics del continent.

Els testimonis es recullen a través de vídeos acompanyats de notícies, fitxes dels països i mapes. Els seus impulsors precisen que es tracta d’una iniciativa “viva” que s’anirà alimentant amb noves històries en el futur.

Al segle XIX ningú girava els ulls cap al continent africà, i durant el segle XX van ser molts els  missioners i cooperants que van deixar la seva vida enrere per anar-se’n a un continent desconegut i dedicar-hi la seva vida i esforç.

El Projecte Memòria va arrencar al novembre de 2012 amb una entrevista a Pilar Cacho, una monja que té gairebé 40 anys d’experiències extremes a Zimbabwe. Cacho va participar en la presentació del projecte que es va fer a Madrid, al costat de la religiosa Justina de Miguel, i els missioners Rafael Marco, Lázaro Bustince i Chema Caballero.

Les últimes entrevistes del projecte s’han fet a Pilar Álvarez i Pilar Ferrater a Guinea Equatorial i a Julita Gómez a Saragossa. Es tracta d’un tribut multimèdia viu, que pretén seguir creixent després de diversos anys d’enregistrar entrevistes i digitalitzar documentació i fotografies.

Al programa ‘Valors a l’alça’ pots conèixer més detalls del proyecte de la mà d’Estefania Calcines, coordinadora del projecte. – REDACCIÓ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *