Durant els dies de Nadal es celebren pessebres vivents a una quarantena de poblacions de Catalunya repartides arreu del territori. Es tracta d’una vella tradició que durant diverses setmanes aglutina pobles sencers entorn d’un únic projecte.
Una d’aquestes localitats és Òrrius, petita localitat de l’interior del Maresme, amb un cens de 600 habitants, però que durant els dies de representació del pessebre vivent acull 3.000 persones.
“Al nostre pessebre hi participen unes 200 persones com a figurants, més una quarantena de voluntaris necessaris per a garantir una bona organització”, explica Narcís Duran, un dels responsables. “Pràcticament, d’una forma o altre, tothom hi col•labora, és un treball en equip i desinteressat”, afegeix.
En aquest cas, el pessebre d’Òrrius, que compte amb la col·laboració dels Armats de Mataró, comença a la plaça del poble, amb la baixada de l’àngel, que vola fina a la casa de Maria – un dels moments més espectaculars- i després s’endinsa pel bosc, on es veuen fins a 23 quadres, en els quals es recuperen vells oficis.
Aquesta es la dissetena edició del pessebre vivent d’aquesta localitat, que enguany es podrà veure els dies 26 i 27 a les 20 del vespre. “Les generacions més joves hi van entrant de mica en mica. Molts ho han viscut de petits i ja es una tradició que ningú vol perdre”, explica Duran. De fet, fins i tot hi ha alguns escenes que tenen cua de candidats per a ser protagonitzades.