La companyia Vivim del cuentu ha estrenat aquestes festes un nou conte desexplicat. La col·lecció, que capgira històries clàssiques, creix amb el nou volum titulat Els reis mags i els dolents dels contes. Oriol Toro, membre de Vivim del cuentu, ha explicat al programa Valors a l’alça que un conte desexplicat és “un conte tradicional capgirat com un mitjó”. La col·lecció va néixer fa 5 anys quan se’ls va acudir “agafar contes clàssics i trencar amb els estereotips de gènere. Així vam començar a parlar de princeses empoderades i de com els dolents podien ser bons”. Això és el que passa, per exemple, amb les noves versions de contes com La rateta que llegia a l’escaleta, La princesa dels matalassos, El Patufot, El Sant Jordi a la cova del Drac o El Ventafocs.
El nou llibre s’ambienta la nit de Reis. Ses Majestats estan preparant tots els regals quan s’adonen que als contes els falten els personatges “dolents”: bruixes, llops, ogres… Aquests personatges estan farts de no tenir el protagonisme dels personatges bons i que tothom parli malament d’ells. Per demostrar que també poden ser bons, els reis els proposen que els ajudin a preparar-ho tot per la màgica nit de Reis, i ells accepten el repte. Així doncs, els dolents dels contes els donen un cop de mà, això sí, a la seva manera.
“És un conte que parla de les segones oportunitats. De vegades amb una segona oportunitat una persona pot mostrar una millor cara i demostrar que pot ser bo”, explica Toro.
A banda de publicar els contes desesplicats, un per Nadal i un per Sant Jordi, la companyia Vivim del cuentu es dedica a recórrer llibreries i biblioteques amb els seus relats orals. Toro reivindica aquesta tradició i assegura que no només és una activitat per a infants. ”Els adults que venen s’emocionen i recuperen l’infant que porten dins”, assegura Oriol Toro, que diu que els pares i mares “són els que continuen amb la tradició oral amb els seus fills”. J. VIVES