Veritat o mentida?

Els darrers anys dos conceptes han impactat amb força en l’opinió pública: postveritat i fake news. La postveritat ha estat definida com “la distorsió deliberada d’una realitat, per tal de crear i modelar l’opinió pública i influir en les actituds socials, aprofitant que aquesta és més vulnerable a través de les emocions i les creences personals”. Per altra banda, les fake news són “notícies deliberadament falses, creades per enganyar,
induir a error, manipular decisions personals, desprestigiar o enaltir a una institució, entitat o persona”. La relació entre les dues és evident. Dues etiquetes noves, però també a nivell de contingut?
Alguns autors afirmen que la postveritat és senzillament la mentida o estafa tradicional, element que sempre ha existit, però que ara les xarxes socials amplifiquin. Part de raó tenen aquells que minimitzen l’efecte d’aquests dos mots, però la seva aparició ens permet mirar darrera la cortina i anar a una qüestió més de fons: els límits de la veritat i la mentida. A la mainada els afirmem amb contundència que sempre cal dir la veritat i que mai s’han de dir mentides. Però, que és la veritat? Són molts els que prediquen tenir la veritat. És tan perillós defensar una veritat única com difondre una mentida? En quin punt la modulació de la veritat es converteix en una mentida? Són clars els límits entre la veritat i la mentida? O potser el perill avui està en els grisos, en l’ambigüitat?
A Pinotxo li creixia el nas cada vegada que deia una mentida. També diu la dita popular que “s’atrapa més aviat a un mentider que a un coix”. Som la societat més ben informada de la història, però també la més carregada de mentides. Estem perdent la capacitat de discerniment entre la veritat i la mentida? El periodista Joan Julibert assegura: “El primer que necessites per enganyar una societat és que vulgui ser enganyada”. Si és així, per què volem ser enganyats?
En aquest número intentarem buscar respostes a totes aquestes preguntes sense perdre de vista la conseqüència d’aquest fenomen: una societat en què permanentment cal distingir entre veritat i mentida no pot conrear la confiança, un altre valor en crisi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.