Diversos autors, amb el catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat de Harvard Michael J. Sandel al capdavant, asseguren des de fa un temps que la meritocràcia no funciona, perquè elements com la sort o la pertinença a una determinada classe social encara tenen massa pes a l’hora de sortir-se’n. Fins i tot, asseguren que la meritocràcia s’ha convertit en una tirania, perquè “genera una complaença nociva entre els guanyadors i imposa una sentència dura entre els perdedors”. Societat del mèrit: mite o realitat?
La revista Valors del mes de maig hi dedica el monogràfic amb la participació de César Rendueles, que acaba de publicar Contra la igualdad de oportunidades. Un panfleto igualitarista (Seix Barral); Jesús García Cívico, professor de Filosofia del Dret de la Universitat Jaume I de València; Francisco Longo, professor del Centre de Governança Pública d’ESADE; Xavier Rambla, doctor en Sociologia i professor de la UAB; Toni Rodon, politòleg i professor de la UPF.
Fora del monogràfic, conversa sobre el racisme a Catalunya amb Mostafà Shaimi, professor de la UdG, i Elena Caballé, directora de l’Institut Diversitas. “A Catalunya diem que no som racistes però tenim les mesquites ubicades en polígons”, diu Shaimi; “El primer pas per erradicar el racisme és reconèixer que com a país som racistes”, assegura Caballé.
I a la part inicial de la revista parlem amb el filòsof Josep Maria Esquirol, qui acaba de publicar l’assaig Humà, més humà. Una antropologia de la ferida infinita (Quaderns Crema). “Defenso una filosofia magra i austera, que no ho vulgui explicar tot i que ajudi a orientar la vida, sense receptes”, assegura.