Valors planteja si sabrem afrontar amb estoïcisme la nova crisi econòmica

D’aquí a unes setmanes, celebrarem Nadal, i els infants, il·lusionats, desitjaran que tornin el Pare Noel, el Tió i els Reis. Aquest 2023, però, Ses Majestats potser hauran d’arribar de l’Orient amb mitjans més austers que els habituals. No en va, els darrers mesos la situació de precarietat de les persones ha empitjorat a causa de l’augment de la inflació, inèdit des del 1985.

Precisament cinc anys abans, el 1980, també en el marc d’una crisi econòmica, el filòsof José Luis L. Aranguren, publicava a la Revista de Occidente un article titulat Ètica en temps de penúria, en el qual reclamava una presa de consciència sobre la gravetat de la pobresa i una nova moral respecte de l’esperit consumista. Recuperant l’herència d’Aranguren, aquest mes de desembre Valors es pregunta en el seu monogràfic: Serem capaços de viure amb menys i d’estar-nos d’algunes coses que ja donàvem per fixes?

A l’entrevista principal del monogràfic, el periodista Oriol Toro ens apropa el concepte d’ètica de la penúria amb Agustín Domingo, vicepresident de la Fundació Étnor. Seguidament, l’economista, exalcalde de Mataró i exdiputat al Congrés Manuel Mas aprofundeix en els conceptes de penúria i frugalitat. Per la seva banda, Antonio Argandoña, professor d’Ètica de l’Empresa a IESE, se centra en els valors davant la pobresa: viure amb austeritat és un valor que dona sentit a la vida?

En el dossier central de la revista també s’entrevista Maria Victòria Molins, coneguda com “la monja del carrer” per la seva dedicació i implicació directa amb les persones en situació d’extrema vulnerabilitat i, a Ignasi Carreras, fundador i investigador de l’institut d’Innovació Social a ESADE i president d’Oxfam Intermón.

Fora del monogràfic, Joan Salicrú conversa sobre la sobrepoblació mundial i les implicacions ètiques que això comporta un cop –aquest novembre- s’ha superat la xifra dels vuit mil milions d’habitants al planeta. Ho fa de la mà de Toni López-Gay, doctor en Demografia per la UAB i llicenciat en Geografia, i Enriqueta Camps-Cura, professora titular a la UPF al Departament d’Economia i Empresa, on imparteix l’assignatura d’Història Econòmica des de l’any 1991.

Finalment, a l’Entrevista d’actualitat parlem de ciberseguretat amb Yaiza Rubio, hacker, cap de l’oficina de Metavers a Telefónica i una de les autores de la publicació Las aventuras del equipo ciber (Shackleton Kids).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.