Ara que estem a l’inici del curs escolar, si busquem a un diccionari la definició d’escola ens trobem amb una explicació ben senzilla: “Establiment on s’ensenya” (Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans). Ara bé, aquesta resposta no ens resulta vàlida per a una pregunta encara més difícil: Per a què serveix l’escola?
Pel monogràfic d’aquest mes de setembre, Valors ha decidit fer una enquesta a diversos experts amb opinions ben diferents. En un món on els termes semblen haver perdut valor, s’incideix en la diferenciació entre sistema educatiu i sistema escolar a l’entrevista a Martí Teixidó, expresident de la Societat Catalana de Pedagogia, mestre, director, professor universitari i inspector d’educació; es repensa si és necessari que l’educació s’adapti al segle XXI amb el professor i autor Pascual Gil Gutiérrez, i el catedràtic i investigador en Innovació i Educació, César Coll.
Per la seva banda, l’autora de la col·lecció de llibres El Triplet i col·laboradora d’Ara criatures, Gemma Castanyer ens alerta de la sobrecàrrega de responsabilitats de les escoles. Què està en mans dels pares i què dels mestres? Les expertes valencianes Piedad Sahuquillo i Irene Verde, parlen de “corresponsabilitat” i, Alba Castellví, sociòloga, mediadora de conflictes i professora de Didàctica a la Universitat de Barcelona, posa en relleu “el descontrol i la manca d’una crítica sobre la influència de les xarxes socials”.
Fora del monogràfic, Àngel Castiñeira, llicenciat i doctor en Filosofia i Política conversa amb Pol Morillas, actual director del Centre de Relacions Internacional de Barcelona sobre els canvis de valors en la geopolítica actual. Finalment, a l’Entrevista es desemmascara una realitat preocupant amb David Pere Martínez Oró, doctor i coordinador de la Unitat de Polítiques de Drogues de la Universitat Autònoma de Barcelona. I és que Espanya lidera el consum mundial de benzodiazepines, uns medicaments considerats els germans petits dels opioides.