Valors de fons

Quina Catalunya tindrem d’aquí a 20 anys? Com serà la nostra societat?

Tots tenim la nostra opinió sobre com han de ser  les respostes a aquestes preguntes que variaran en funció dels valors de fons  que hàgim  adquirit al llarg de la nostra educació.  Dependrà, de fet, de quins valors hàgim après, de com ens els hagin ensenyat i dels exemples que ens hagin donat.

El que sí que sabem és que la nostra societat és diversa i ho  serà encara més. La diversitat de valors presents a la nostra societat anirà en augment amb el pas del temps i “allò vell” haurà d’aprendre a conviure amb “això nou” i cada vegada serà més important compartir uns mínims valors de fons  per tal d’assegurar una convivència amb igualtat a l’espai públic. I parlo de mínims valors perquè em refereixo a allò que és essencial en el sistema dels valors. Aquells  valors que formen la base de tota l’estructura, que combinats entre ells  construeixen tot el sistema de valors. Que el generen.

Respecte, Compromís, Responsabilitat i Justícia
Aquests valors generatius que han de ser entesos i compresos per a tothom, vinguin d’on vinguin i siguin com siguin. Perquè sense aquests valors no es pot construir el nostre sistema i ens quedem al territori del cinisme , amb un  ús interessat, arbitrari i polit  dels valors,  com també de l’incivisme per  la manca de plasmació dels propis valors en la vida diària. Sense convicció en aquest valors, independentment si és de manera voluntària o no, mai podrem arribar a tenir  convivència i igualtat a l’espai públic.

El civisme, entès com la plasmació en accions dels valors adquirits, planteja una  dicotomia entre el que s’anomena el civisme per conveniència, que és el civisme imposat i obligat  amb l’ús de la “bona educació” però que no significa l’adquisició dels valors i, el civisme per convicció, que és el que és aplicat en les accions diàries i que és assumit per la persona de manera plenament conscient, sense enganys i de manera permanent. I això és el que necessitem.

Per compartir l’espai públic, tots hem de garantir l’adquisició dels quatre valors. Aquesta és una via per preparar-nos per al futur més immediat. Tothom hi té un paper destacat amb el nostre exemple diari però l’administració i la política han  de ser exemplars. Els valors de Respecte, Compromís, Responsabilitat i Justícia han de guiar el dia a dia de l’acció administrativa i de l’acció pública per tal d’iniciar el procés d’aprenentatge dels valors de fons per als que compartim l’espai públic.

Aquest és el recurs inicial per tal de garantir la convivència a l’espai públic amb igualtat. Un espai que sempre serà font de conflicte per la diversitat d’interessos i, per tant, també de convivència però que sense els valors de fons no podrem mai garantir que sigui un espai de convivència i d’igualtat.

Manel Pardo és exresponsable del programa de Civisme i valors de la Generalitat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *