L’Ajuntament de Barcelona ha decidit apostar per l’urbanisme amb visió de perspectiva de gènere de manera que es promogui a la ciutat un nou model urbà inclusiu que tingui en compte la diversitat de gènere, l’edat o l’origen, per construir una ciutat més equitativa, segura i sense barreres. Ara acaba de publicar un ‘Manual d’urbanisme de la vida quotidiana’ que recull els criteris, les metodologies i les eines dirigides als equips tècnics urbanístics per tal de fer l’aplicació d’aquest urbanisme amb perspectiva de gènere més fàcil.
El Manual d’urbanisme de la vida quotidiana té la voluntat de superar la tradicional separació de l’urbanisme entre zones i sistemes, de l’espai públic i el privat i en urbanisme de dues dimensions. A més, en els darrers dos anys s’han dut a terme sessions formatives en perspectiva de gènere per al personal tècnic i directiu que exerceixen responsabilitats en l’elaboració de projectes de l’àrea d’Ecologia Urbana
L’objectiu d’aquesta nova mirada és que l’espai públic atengui les necessitats de tota la població, especialment de col·lectius més vulnerables com les dones, la gent gran o la infància, i que incorpori nous plantejaments que fins ara quedaven lluny de l’urbanisme tradicional. A Barcelona es va començar a treballar aquest model d’urbanisme fa dos anys a partir d’unes marxes exploratòries amb la participació activa del veïnat —especialment de les dones— per analitzar les problemàtiques del territori i proposar-hi millores, sobretot pel que fa a la percepció de la seguretat.
En total s’han dut a terme 11 marxes exploratòries amb 173 participants en onze barris de la ciutat. Una d’elles ha estat a la Colònia Santiveri, al barri de la Marina, on ja s’ha reurbanitzat els carrers Gabriel Miró, Torres de Marina i Encuny a partir dels criteris recollits en la marxa exploratòria.
En aquesta línia, el procés participatiu de la gran transformació de la Meridiana ha incorporat sessions de treball amb grups de dones i altres col·lectius de gènere, i a Gràcia s’ha dissenyat un mapa d’espais i equipaments públics amb rutes accessibles i segures- Red.